Budi dio naše mreže

Papa je prvi dan pohoda u Japanu tamošnjim biskupima rekao da ih ne obeshrabri činjenica što katolici u Japanu čine samo 0,5 posto ukupnog stanovništva. Poručio im je da i dalje budu predani evangelizaciji te da nastave širiti kršćanstvo po uzoru na isusovačkog misionara sv. Franju Ksaverskog s čijim je dolaskom u Japan prije 470 godina započelo širenje kršćanstva na tom području.

/ at

Papa je danas stigao u Japan te se na sastanku s biskupima prisjetio kako je nekada želio biti misionar upravo u Japanu. „Ne znam jeste li svjesni toga, ali od mladosti osjećam posebnu pristranost za ovo područje“, rekao im je papa Franjo posjetivši Apostolsku nuncijaturu u Tokiju. Inspiriran primjerom sv. Franje Ksaverskog, Papa je želio biti poslan u Japan kao misionar, ali zbog problema sa zdravljem ta želja mu se nije ostvarila, piše CNA.

Iako samo 0,5 posto stanovništva Japana čine katolici, papa Franjo biskupima poručuje da to ne smije smanjiti njihovu predanost evangelizaciji.

„Danas mi Gospodin pruža priliku da dođem među vas kao misionarski hodočasnik stopama velikih svjedoka vjere“, poručio je tamošnjim biskupima Papa. Ovaj posjet drugi je apostolski posjet Japanu. Prije njega Japan je posjetio papa Ivan Pavao II., a papa Franjo će, prateći njegove stope, posjetiti i gradove Nagasaki i Hirošimu gdje će pročitati poruku o nuklearnom naoružanju i sudjelovati na mirovnom susretu.

Podsjetio je da je dolazak isusovačkog misionara sv. Franje Ksaverskog u Japan prije 470 godina bio početak širenja kršćanstva na tom području te poručio: „U spomen na njega, želio bih se pridružiti u zahvaljivanju Bogu na svima onima koji se su, kroz stoljeća, posvetili provođenju Evanđelja i služenju narodu Japana s velikim suosjećanjem i ljubavlju.” Spomenuo se Papa također sv. Pavla Mikija i blaženika Justa Takayame Ukona za koje je naveo da su svojom žrtvom, uz ‘skrivene kršćane Nagasakija’, pomogli kako bi vjera ostala živa i kako bi mala kršćanska zajednica rasla. Iako samo 0,5 posto sveukupnog stanovništva Japana čine katolici, papa Franjo je biskupima poručio da to ne smije smanjiti njihovu predanost evangelizaciji.

Zadnji dan posjeta 25. studenog, Papa će se sastati s premijerom, carom Naruhitom i ostalim nadležnima. Sastat će se također s mladima te slaviti misu na tokijskom stadionu.

Geslo Papina posjeta Japanu je „Zaštiti svaki život“. preuzeto iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom“ kojom završava Papina enciklika „Laudato si’“, a japanski biskupi su na temu pohoda objavili i pjesmu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja