Budi dio naše mreže

Papa Franjo je tijekom svog tjednog Angelusa u nedjelju govorio okupljenim vjernicima, razmišljajući o prispodobi o talentima iz Matejeva evanđelja kako bi istaknuo dva različita načina pristupa Bogu, od kojih se jedan temelji na strahu, a drugi na povjerenju. 

/ mk

Ovaj binarni izbor predstavlja za vjernike “raskrižje”, ustvrdio je Papa. Ali u opisu nepokolebljivog povjerenja u Gospodina, Papa je primijetio da, iako postoje rizici i strepnja zbog neizvjesnosti onoga što može doći, povjerenje daje slobodu djelovanja, donosi Catholic News Agency.

„Ali kako ćemo ih ulagati uvelike ovisi o našem pouzdanju u Gospodina, koji oslobađa naša srca, čini nas aktivnima i kreativnima u dobru. Povjerenje oslobađa, strah paralizira. Strah blokira, povjerenje deblokira naše sposobnosti. I veseli srce Oca, koji se raduje kad vidi svoju djecu koja ga se ne boje, nego ga ljube”, rekao je Papa.

 I veseli srce Oca, koji se raduje kad vidi svoju djecu koja ga se ne boje, nego ga ljube

“Oni vjeruju i riskiraju: računaju na razumijevanje gospodara koji ih je izabrao, na dobrotu dara koji im je povjeren, na vještine koje su primili. Stoga imaju hrabrosti djelovati slobodno, kreativno, stvarajući novo bogatstvo.”

U prispodobi iz Matejeva evanđelja gospodar svojim slugama daje različite talente (koji se u prispodobi odnose na novčane jedinice), odražavajući individualnost svakog sluge. Gospodar nakon povratka s putovanja primjećuje da su dvojica slugu povećala talente, dok ih je drugi, djelujući iz straha, samo sačuvao zakopavši ih.

Time je Sveti Otac poručio kako nije dovoljno djelovati iz straha, već se pouzdati u Gospodina i u darove koje nam je dao.

Time je Sveti Otac poručio kako nije dovoljno djelovati iz straha, već se pouzdati u Gospodina i u darove koje nam je dao.

Povjerenje je recipročan proces. Budući da nam Gospodin vjeruje dajući nam određene sposobnosti i talente, postoji trenutak u kojem se moramo zapitati: “Vjerujem li u njega do te mjere da se stavljam na kocku, a da se ne obeshrabrim, čak i kada rezultati nisu sigurni? Mogu li svaki dan u molitvi reći: ‘Gospodine, uzdam se u tebe!’?”

„Kao Crkva, njegujemo li klimu povjerenja i međusobnog poštovanja u našim sredinama, koja otključava ljude i potiče kreativnost ljubavi u svima?“ nastavio je papa.

Na kraju Angelusa Sveti je Otac uputio apel za one koji pate u Mjanmaru. Godine 2021. vojska u Mijanmaru izvela je državni udar i vlast povjerila hunti, što je dovelo do slamanja disidenata što je dovelo do masovnih uhićenja, mučenja i ubojstava.

“Ponavljam svoju blizinu s dragim ljudima Mianmara, koji nažalost i dalje pate zbog nasilja i zlostavljanja.”

Papa je zatim obnovio svoj poziv na mir u ratu Izraela i Hamasa, istaknuvši da je “mir moguć”.

“Potrebna je dobra volja. Mir je moguć. Nemojmo se pomiriti s ratom! I ne zaboravimo da je rat uvijek, uvijek, uvijek poraz. Zarađuju samo proizvođači oružja.”

I ne zaboravimo da je rat uvijek, uvijek, uvijek poraz.

Rano ujutro Papa je predvodio misu povodom sedmog Svjetskog dana siromaha, koji je ove godine imao temu “Ne skidaj pogled sa siromaha”.

“Zahvaljujem onima u biskupijama i župama koji su promicali inicijative solidarnosti s ljudima i obiteljima koji se bore da krenu naprijed”, rekao je papa.

“Na ovaj dan također se sjećamo svih žrtava prometnica: molimo za njih, za obitelji i zalažemo se za sprječavanje nesreća”, nastavio je.

Papa je također skrenuo pozornost na beatifikaciju Manuela Gonzalesa-Serne, dijecezanskog svećenika koji je zajedno s još 19 svećenika i laika ubijen 1936. godine tijekom španjolskog građanskog rata u “ozračju vjerskog progona” 1936. godine u Sevilli u Španjolskoj.

„Ovi su mučenici svjedočili Krista do kraja. Neka njihov primjer utješi mnoge kršćane koji su u naše vrijeme diskriminirani zbog svoje vjere. Pljesak novom blaženiku!”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja