Budi dio naše mreže

Poruku za Svjetski dan mira 2024. koji će se obilježiti 1. siječnja, papa Franjo posvetio je novim tehnologijama. „Ako povećavaju nejednakosti i sukobe, ne mogu se smatrati pravim napretkom“, upozorio je.

/ mk

Papa je ukazao na ozbiljne rizike kampanja dezinformiranja koje mogu potaknuti terorizam ili se miješati u izborne procese te uputio apel međunarodnoj zajednici da usvoji obvezujući međunarodni ugovor koji regulira uporabu i razvoj umjetne inteligencije, donosi Nedjelja.ba.

S jedne strane, “zanosne mogućnosti” kao što su poboljšanje rada, uvjeta života ljudi, medicinskih instrumenata i osobnih interakcija; a s druge “ozbiljni rizici”, kao što je neregulirana uporaba tzv. “inteligentnog” oružja, posljedična opasnost od terorističkih napada, čime se promiče “ludilo rata” ili intervencije usmjerene na destabilizaciju legitimnih institucija vlasti, dolazeći na kraju do toga, primjerice, da utječu na političke izbore. Mane su to (moguće i stvarne), kao i vrline umjetne inteligencije i novih tehnologija na koje se papa Franjo osvrće u poruci za 57. svjetski dan mira koji se obilježava 1. siječnja 2024.

Umjetna inteligencija i mir naslov je dokumenta u kojem Papa upućuje svoje želje za mir – toliko važan u svijetu razdiranom ratovima – Božjem narodu, narodima, šefovima država i vlada, predstavnicima različitih religija i civilnog društva.

Mir o kojemu govori Papa prolazi također kroz napredak znanosti i tehnologije, te u mjeri u kojoj pridonosi boljem redu ljudskog društva, vodi do poboljšanja čovjeka i preobrazbe svijeta. S druge strane, tom istom svijetu koji je postao poprištem postupnog trećeg svjetskog rata zapravo ne trebaju nove tehnologije koje bi pridonijele nepravednom razvoju tržišta oružja i trgovine, promičući ludilo rata.

„Čineći to“, piše papa Franjo“, ne samo inteligencija, nego i samo srce čovjeka, izložit će se opasnosti da postane sve više ‘umjetno’“.

Sveti Otac hvali izvanredna dostignuća znanosti i tehnologije, zahvaljujući kojima su ispravljena bezbrojna zla koja su pogodila ljudski život i prouzročila veliku patnju. „Istodobno, takav tehničko-znanstveni napredak stavlja u ruke čovjeka golem niz mogućnosti, a neke mogu biti opasnost za preživljavanje kao i za zajednički dom. Sloboda i miran suživot ugroženi su kada se ljudi prepuste iskušenju sebičnosti, osobnog interesa, želje za profitom i žeđi za moći“, ističe Papa u poruci u kojoj potiče institucije na edukaciju o uporabi oblika umjetne inteligencije. Potrebno je – prema njegovim riječima – kod korisnika svih dobnih skupina, a posebice mladih, razviti sposobnost razlučivanja u uporabi podataka i sadržaja prikupljenih na internetu ili koje proizvode sustavi umjetne inteligencije.

„Škole, sveučilišta i znanstvena društva pozvani su pomoći studentima i stručnjacima prihvatiti društvene i etičke vidike razvoja i uporabe tehnologije“, ističe papa Franjo te poručuje, kako prenosi Vatican News, neka brzi razvoj oblika umjetne inteligencije ne poveća već previše nejednakosti i nepravde koje su prisutne u svijetu, nego pridonese okončanju ratova i sukoba i ublažavanju brojnih oblika patnje koji pogađaju ljudsku obitelj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja