Budi dio naše mreže

Papa Franjo predvodio je misno slavlje u petak 3. prosinca na GSP stadionu u Nikoziji s oko 10.000 katolika, poručivši da se „samo zajedno možemo izliječiti od zasljepljujuće tame".

/ md

Papa Franjo je u svojoj homiliji istaknuo kako od dvaju slijepaca o kojima smo slušali u evanđelju po Mateju, imamo mnogo toga za naučiti. Poručio je da je svatko od nas slijep na neki način, zbog grijeha koji nas sprječava vidjeti Boga kao našega oca i jedni druge kao braću i sestre, izvijestio je Vatican News.

U propovijedi koju je održao pred oko 10.000 vjernika, tijekom mise slavljene na stadionu (Pancyprian Gymnastic Association Stadium) u Nikoziji, drugoga dana boravka na Cipru, Papa se osvrnuo na njihovo iskustvo povezujući ga s današnjom stvarnošću.

Sveti je Otac prije svega istaknuo da su dvojica protagonista iz Evanđelja slijepi, ali vide ono što je najvažnije: prepoznaju Isusa kao Mesiju koji je došao na svijet, vjeruju mu i slijede ga tražeći svjetlo za njihove oči. Osim toga, dodao je, svatko od njih ne misli na vlastitu sljepoću, nego zajedno traže pomoć.

Međutim, do ozdravljenja dolazi kada se zajedno podnosi bol, kada se zajedno suočavamo s problemima, kada se slušamo i kada razgovaramo jedan s drugim

Za papu Franju to je rječiti znak kršćanskoga života, obilježje crkvenoga duha: misliti, govoriti i djelovati kao ‘mi’, izlazeći iz individualizma i umišljenosti samodostatnosti od kojih se srce razboli. Ne možemo se sami suočiti s tamom, napomenuo je, ako sami nosimo svoju unutarnju sljepoću, svladani smo. Naprotiv, trebamo stati jedan pokraj drugoga, podijeliti bol, te se zajedno suočiti s putom koji je pred nama.

“Pred svakom osobnom tminom i izazovima koji su pred nama u Crkvi i u društvu, pozvani smo obnoviti bratstvo. Ako ostanemo podijeljeni među sobom, ako svatko misli samo na sebe ili na svoju skupinu, ako se ne skupimo zajedno, ne razgovaramo, ne hodimo ujedinjeni, ne možemo potpuno ozdraviti od sljepoće” rekao je papa Franjo.

“Međutim, do ozdravljenja dolazi kada se zajedno podnosi bol, kada se zajedno suočavamo s problemima, kada se slušamo i kada razgovaramo jedan s drugim. To je milost življenja u zajednici, razumijevanja vrijednosti da smo zajednica”, napomenuo je te potaknuo vjernike da uvijek budu ujedinjeni, da tako nastave, i to s radošću.

Uzajamnim dijeljenjem njihova trpljenja i njihovim bratskim prijateljstvom, dva slijepca iz Evanđelja daju nam veliku pouku

Papa Franjo smatra da i mi danas u srcu nosimo sljepoću te da smo, poput dvojice slijepaca putnici često uronjeni u tamu života, stoga prvo što valja učiniti jest otići Isusu, prihvatiti njegov poziv da mu se približimo, umorni i opterećeni, kako bismo se okrijepili. Ipak, više puta radije ostajemo zatvoreni u sebe, sami s vlastitom tamom, plačući nad sobom i prihvaćajući loše društvo tuge, dok je Isus, naprotiv, liječnik, istinsko svjetlo koje obasjava svakog čovjeka, koje daje toplinu, ljubav i oslobađa srce od zla.

“Uzajamnim dijeljenjem njihova trpljenja i njihovim bratskim prijateljstvom, dva slijepca iz Evanđelja daju nam veliku pouku” primijetio je Papa te dodao slijedeće: “Svatko je od nas na neki način slijep zbog grijeha koji nas sprječava vidjeti Boga kao Oca, a druge kao braću. To čini grijeh, iskrivljuje stvarnost, daje nam da vidimo Boga kao gospodara, a druge kao probleme. To je djelo napasnika koji krivotvori stvari i nastoji nam ih prikazati u negativnom svjetlu kako bi nas bacio u očaj i gorčinu”.

Više od neposluha valja raspoznati još jedno obilježje kršćanina: radost evanđelja, koja je nezaustavljiva, ispunja srce i cijeli život

Na kraju je Papa istaknuo oduševljenje dvojice slijepaca jer su ozdravili, i radost zbog onoga što su doživjeli u susretu s Isusom, zbog kojih ne poštuju preporuku da nikomu ništa ne govore i da ne šire vijest o svojem ozdravljenju. Više od neposluha, prema Papinim riječima, valja raspoznati još jedno obilježje kršćanina: radost evanđelja, koja je nezaustavljiva, ispunja srce i cijeli život onih koji se susretnu s Isusom, oslobađa od opasnosti od intimističke, ozbiljne i žalobne vjere, te uvodi u dinamizam svjedočanstva. Radost je to koju je papa Franjo uočio i među vjernicima prisutnima na stadionu.

“Lijepo je vidjeti vas i vidjeti da s radošću živite oslobađajući navještaj evanđelja. Zahvaljujem vam na tomu. Nije riječ o prozelitizmu”, rekao je te potaknuo prisutne da nikada ne provode prozelitizam.

“Nije riječ o prozelitizmu nego o svjedočenju, nije to moralizam koji sudi, ne, nemojte to činiti, nego o milosrđu koje prihvaća. Ohrabrujem vas da idete naprijed tim putom, poput dvojice slijepaca iz Evanđelja. Obnovimo i mi susret s Isusom i iziđimo iz sebe bez straha kako bismo ga svjedočili onima koje susrećemo”, potaknuo je papa Franjo.

Ovdje na Cipru udišem malo one tipične atmosfere Svete zemlje, gdje antika i raznolikost kršćanskih tradicija obogaćuju hodočasnika

Papa Franjo istaknuo je kako su nam potrebni prosvijetljeni, ali ponajviše sjajni kršćani koji nježno dodiruju sljepoću braće. Kršćani koji gestama i riječima utjehe pale svjetla nade u mraku  i oni koji siju klice evanđelja na suhim poljima svakodnevice, koji unose nježnost u samoću trpljenja i siromaštva.

Na kraju mise Papa je Crkvi na Cipru uputio oproštajni pozdrav, zahvaljujući od srca na dobrodošlici i naklonosti koja mu je iskazana. “Ovdje na Cipru udišem malo one tipične atmosfere Svete zemlje, gdje antika i raznolikost kršćanskih tradicija obogaćuju hodočasnika. To je dobro za mene i dobro je susresti se sa zajednicom vjernika koji sadašnjost žive s nadom, otvoreni za budućnosti, i koji to dijele s najpotrebitijima”, poručio je Sveti Otac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja