Budi dio naše mreže

Papa Franjo uputio je u četvrtak, 29. travnja, videoporuku biskupima i narodu Venezuele povodom beatifikacije venezuelskog liječnika dr. Joséa Gregorija Hernándeza Cisnerosa u petak, 30. travnja u Caracasu. U poruci je Papa izrazio želju da posjeti zemlju.

/ mp

Uoči proglašenja blaženim venezuelskog liječnika dr. Josea Gregorija Hernándeza Cisnerosa, papa Franjo uputio je videoporuku biskupima i narodu Venezuele, opisujući ga kao “uzor osobne dobrote i građanskih i vjerskih vrlina”, javlja Vatican News.

“Liječnik siromašnih”

Dr. Hernández bio je poznat kao “liječnik siromašnih”, a kroz svoj istraživački rad u Parizu, Berlinu, Madridu i New Yorku postao je poznati bakteriolog. Umro je 1919. u Caracasu nakon prometne nesreće.

U videoporuci papa Franjo naglasio je da Crkva samo potvrđuje ono što su ljudi u Venezueli već vjerovali: “da liječnik naroda stoji uz Boga i da zajedno s Gospom od Coromota posreduje za svoje sunarodnjake i za sve nas”.

Papa je također priznao da u Vatikanu nije upoznao Venezuelca, a koji usred razgovora nije upitao: “Kada će biti beatificiran Gregorio?”.

Čovjek univerzalne službe

Papa Franjo opisao je dr. Joséa Gregorija kao primjer vjernika i Kristova učenika, koji je Evanđelje postavio kao temelj svog života i bio uzor skromnosti i poniznosti.

“On je uzor svetosti i predanosti obrani života, odgovarao je na izazove povijesti, a posebno je primjer paradigme služenja drugima jer poput dobrog Samarijanca ne isključuje nikoga”, rekao je Papa. “On je čovjek univerzalne službe.”

Jedan od najvažnijih i najfascinantnijih aspekata njegove osobnosti, primijetio je papa Franjo, bilo je njegovo “služenje građanima”. Bila je to služba, rekao je, “shvaćena iz primjera koji nam je Krist pružio za vrijeme Posljednje večere, kad je krenuo oprati noge svojim učenicima… jer je volio sve.”

Izazovi u Venezueli

Papa je napomenuo da se proglašenje blaženim dr. Joséa Gregorija događa u određeno i teško vrijeme za ljude u Venezueli.

Istaknuo je patnju koju je pogoršala pandemija Covida-19 i rekao da posebno ima na umu mnoge mrtve koji su životom platili za obavljanje svoje dužnosti u nesigurnim uvjetima.

Uvažavajući kako će postojati ograničenja koja će utjecati na “ovaj veliki blagdan vjere – beatifikacije”, Papa je naglasio da će to ipak biti svečano slavlje koje će se održati 30. travnja.

U poruci je papa Franjo podsjetio na “sve one koji su napustili zemlju u potrazi za boljim životnim uvjetima, kao i one koji su lišeni slobode i one kojima nedostaju životne potrebe. Svi ste vi sugrađani blaženika. I svi imate ista prava. Pratim vas s ljubavlju”, poručio je.

“Beatifikacija dr. Hernándeza poseban je Božji blagoslov za Venezuelu“, naglasio je Papa, „i poziva nas na obraćanje i k međusobnoj većoj solidarnosti, kako bismo zajedno proizveli opće dobro koje nam je toliko potrebno da bi se zemlja mogla oporaviti, ponovno roditi nakon pandemije u duhu pomirenja. ”

Primjer dr. Joséa Gregorija

Usred svih ovih trenutnih poteškoća, papa Franjo pozvao je narod Venezuele da slijedi “lijep primjer divnog i nesebičnog služenja drugima”.

“Iskreno vjerujem da je ovo trenutak nacionalnog jedinstva upravo oko lika narodnog liječnika te predstavlja poseban trenutak za Venezuelu i zahtijeva od vas da idete dalje, da poduzmete konkretne korake u korist jedinstva, ne dopuštajući da vas savlada obeshrabrenost”, istaknuo je.

Jedinstvo i pomirenje

Zaključujući svoju videoporuku, papa Franjo zamolio je Boga za pomirenje i mir među Venezuelcima i poručio da bi želio posjetiti zemlju.

Papa se također molio da Bog nadahne sve, uključujući vjerske, političke i poslovne lidere, da se ozbiljno zauzmu za postizanje jedinstva te da rade na boljoj budućnosti za sve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja