Budi dio naše mreže

Žene imaju drugačiju sposobnost teološkog promišljanja od nas muškaraca, rekao je Papa članovima Međunarodne teološke komisije, koja se, kako je primijetio, sastoji prvenstveno od muškaraca.

/ mk
Papa Franjo primio je u audijenciju u četvrtak, 30. studenoga članove Međunarodne teološke komisije te naglasio potrebu za većim brojem žena teologa u Crkvi, donosi Vatican News.

Papa Franjo istaknuo je u četvrtak, 30. studenoga važnost ženske dimenzije Crkve, naglašavajući potrebu za većim brojem žena na području teologije.

Žene imaju drugačiju sposobnost teološkog promišljanja od nas muškaraca, rekao je Papa članovima Međunarodne teološke komisije, koja se, kako je primijetio, sastoji prvenstveno od muškaraca.

Crkva je žena

Crkva je žena, naglasio je, nastavljajući svoje razmišljanje.

Ako ne razumijemo što je žena ili što je žena u teologiji, nikada nećemo razumjeti što je Crkva. Opisao je prvenstvo muškaraca u Crkvi kao veliki grijeh, koji tek treba riješiti.

Ako ne razumijemo što je žena ili što je žena u teologiji, nikada nećemo razumjeti što je Crkva.

Papa se pozvao na razliku koju je predložio isusovački teolog Hans Urs von Balthasar, koji je opisao „Petrovo“ ili službeno načelo, i „marijansko“ ili mistično načelo. Marijansko je važnije od Petrovog, kazao je papa Franjo, jer je Crkva žena, zaručnica.

To bi trebalo dovesti ne samo do veće zastupljenosti žena u Međunarodnoj teološkoj komisiji, nego i do većeg promišljanja o Crkvi kao ženi i kao zaručnici. To je zadatak koji tražim od vas, molim vas! Demaskulinizirajte Crkvu!, apelirao je Sveti Otac.

Evangelizacijska teologija

U svojim pripremljenim bilješkama, koja su podijeljena nazočnima, papa Franjo je rekao: “Danas smo pozvani posvetiti se energijom srca i uma misionarskom obraćenju Crkve. To je odgovor na Isusov poziv na evangelizaciju, koji je Drugi vatikanski sabor učinio i koji još uvijek vodi naš crkveni hod.”

Danas smo pozvani posvetiti se energijom srca i uma misionarskom obraćenju Crkve.

Dodao je da je Međunarodna teološka komisija pozvana preuzeti vodstvo, na kvalificiran način, u pronalaženju načina razmišljanja koji zna kako uvjerljivo podijeliti istinu o Bogu i čini to predlažući evangelizacijsku teologiju koja promiče dijalog sa svijetom kulture.

Dodao je da to treba činiti u skladu s Božjim narodom, s povlaštenim mjestom za siromašne i jednostavne, ali i u molitvi i klanjanju pred Bogom.

Obljetnica Nicejskog koncila

Papa je zatim istaknuo rad Komisije na antropološkim i ekološkim pitanjima, usredotočujući se na njihovo ažurirano promišljanje o trajnoj važnosti trojstvene i kristološke vjere koju ispovijeda Niceja, koje služi kao priprema za 1700. obljetnicu Prvog ekumenskog koncila.

Papa Franjo je istaknuo duhovni, sinodalni i ekumenski značaj Nicejskog sabora. Teolozi su, kazao je, pozvani širiti nove odsjaje Kristova vječnog svjetla u kući Crkve i u tami svijeta.

Niceja i sinodalnost

Papa je inzistirao na tome da je sinodalnost način da se u stavove i procese zajedništva provede trojstvena dinamika kojom Bog, po Kristu i u dahu Duha Svetoga, dolazi čovječanstvu, dok teolozi imaju odgovornost osloboditi bogatstvo te humanizirajuće energije.

Ususret zajedničkom slavlju Uskrsa

Na kraju je Sveti Otac podsjetio na ekumenski značaj obljetnice, istaknuvši da smo svi mi „Isusovi učenici“ ujedinjeni u ispovijedanju vjerovanja proglašenog u Niceji.

Napomenuo je da će 2025., u godini obljetnice, svi kršćani slaviti Uskrs na isti datum, rekavši: “Kako bi bilo lijepo kada bi to označilo konkretan početak trajne zajedničke proslave Uskrsa!”

Pozvao je nazočne da nosimo taj san u svojim srcima i zazovemo kreativnost Duha kako bi svjetlo Evanđelja i zajedništva jače zasjalo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja