Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je organizatore i sudionike “Christmas Contest”, natjecanja koje potiče mlade od 18 do 35 godina na stvaranje novih pjesama nadahnute Božićem i njegovim vrijednostima.

/ md

Održavanje natjecanja predložili su Papinska zaklada Gravissimum Educationis i misija Don Bosco Valdocco, izvijestio je Vatican news.

“Iako će Božićno svijetlo biti prigušeno pandemijom koja nas i dalje pritišće, pozvani smo ne izgubiti nadu. Toplina Isusova rođenja neće izostati, naglasio je papa Franjo na audijenciji sa sudionicima i organizatorima ‘Christmas Contest'”.

Prigušena svijetla

Sveti Otac je istaknuo kako susreće mlade na ‘vratima došašća’, koje je razdoblje koje nas svake godine upoznaje s Božićem i njegovim otajstvom. I ove će godine, kako je kazao Papa, njegova svjetla biti prigušena zbog posljedica pandemije koja još uvijek opterećuje naše vrijeme. Rekao je kako smo tim više pozvani preispitivati sami sebe i ne izgubiti nadu. “Blagdan Kristova rođenja nije neusklađen s obzirom na aktualne kušnje, ono je par excellence blagdan suosjećanja, nježnosti. Njegova je ljepota skromna i puna ljudske topline”, napomenuo je Papa.

Konkretne geste ljubavi

Dodao je da ljepota Božića blista u dijeljenju malenih gesti konkretne ljubavi. “Ne otuđuje, nije površna, ne izbjegava, naprotiv, širi srce, otvara ga za besplatnost, za dar sebe samoga, a također može pokrenuti i kulturnu, društvenu i obrazovnu dinamiku. U tom smo duhu pokrenuli Globalni obrazovni pakt, širokom obrazovnom savezu kako bi se formirali zreli ljudi sposobni nadvladati rascjepkanost i kontraste te ponovno izgraditi odnose kako bi se stvorilo čovječanstvo koje je bratstvo”, istaknuo je Papa.

Hrabrost i kreativnost

Naglasio je kako je potrebna hrabrost da bi se postigli ovi ciljevi. “Hrabrost je staviti osobu u središte i staviti sebe u službu zajednice. Dodao je da je uz hrabrost potrebna kreativnost, dajući kao primjer mlade sudionike natjecanja koji su svoje božićne pjesme podijelili za jedan veći projekt koji vjeruje u ljepotu kao način ljudskog rasta kako bismo zajedno sanjali o boljem svijetu.

Pozivajući se na riječi sv. Pavla VI. kako je svijetu potrebna ljepota kako ne bismo pali u očaj, Sveti Otac je naglasio kako je to ljepota Boga koji je tijelom postao, ljepota pogleda, priča, stvorenja koja čine naš zajednički dom i koje, kako nas uči sv. Franjo, sudjeluju u hvalospjevu Svevišnjem.

Papa je zaključio obraćanje zahvalom mladima, umjetnicima i sportašima koji ne zaboravljaju biti čuvari ljepote koju rođenje Gospodinovo čini da zasja u svakoj svakodnevnoj gesti ljubavi, dijeljenja i služenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja