Budi dio naše mreže

Papa Franjo će krajem kolovoza posjetiti Mongoliju, potvrdila je Sveta Stolica u četvrtak, sugerirajući da mu se nakon operacije zdravlje popravilo dovoljno da posjeti tu daleku azijsku zemlju. 

/ dp/HINA

Vatikan je već objavio detaljni raspored posjeta koji će trajati od 31. kolovoza do 4. rujna, što znači da će se putovanje otkazati samo ako dođe do nekih izvanrednih situacija.

Franjo je proveo devet dana u bolnici nakon operacije abdomena prošli mjesec, a već od 2. do 4. kolovoza 86-godišnji poglavar Katoličke Crkve posjetit će Portugal. Franjo će odmarati tijekom srpnja.

Cijeli boravak u Mongoliji provest će u Ulan Bataru, prijestolnici te velike zemlje koja broji samo 1,3 tisuća katolika.

Kako bi odmorio od devet sati dugog leta na relaciji od 8278 kilometara Franjo prvog dana posjeta neće imati obaveza, osim kratke dobrodošlice u zračnoj luci koja nosi ime Džingisa Kana, osnivača Mongolskog carstva u 13. stoljeću.

Tijekom posjeta Franjo će se susresti s vlastima, diplomatima, biskupima, svećenicima, misionarima i pripadnicima drugih religija. Održat će misu za malu katoličku zajednicu u Areni stepe, inače namijenjenoj za hokejaške utakmice.

Mongolija, zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, strateški je važna Katoličkoj Crkvi zbog blizine Kini u kojoj Vatikan pokušava poboljšati status katolika.

Papa je prošle godine imenovao talijanskog nadbiskupa Giorgia Marenga prvim kardinalom u Mongoliji.

Posjetima zemljama u kojoj su katolici manjina Papa želi skrenuti pozornost na narode i probleme na periferiji svijeta, piše agencija Reuters.

Franjo još nije posjetio većinu prijestolnica zapadne Europe.

Prema podacima američkog State Departmenta, oko 60 posto Mongola identificira se vjernicima. Njih 87,1 posto su budisti, 5,4 posto muslimani, 4,2 posto šamanisti, 2,2 posto kršćani te 1,1 posto sljedbenici drugih religija.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja