Budi dio naše mreže

U povodu Godine svetoga Jakova, koja je 31. prosinca otvorena u svetištu Santiago de Compostela, papa Franjo je poručio: „Iziđimo iz sebe kako bismo se otvorili drugima”. Godina sv. Jakova, slavi se u godini u kojoj je 25. srpnja, spomendan svetoga Jakova mučenika, nedjelja. Upravo će tako biti ove, 2021. godine, a tema slavlja je „Iziđi iz svoje zemlje! Apostol te čeka“.

/ mb

Jubilejska godina svetoga Jakova prvi je put slavljena 1122. godine, i otada se slavi svake godine u kojoj je liturgijski spomen svetoga Jakova nedjelja. Tako se u jednom stoljeću taj jubilej slavi oko 14 puta. Na hodočašću, Putu svetoga Jakova, jednom od najstarijih i najvažnijih putova kršćanstva, svake su godine sudjelovali su milijuni ljudi, prenosi Vatican News.

Najavljujući vjernicima taj jubilej, nadbiskup Santiaga de Compostela Julián Barrio Barrio govorio je o godini milosti i oprosta za sve koji će htjeti sudjelovati. U ovoj, trećoj Svetoj godini svetoga Jakova u trećem tisućljeću kršćanstva, hrabro svjedočanstvo apostola svetoga Jakova prigoda je za ponovno otkrivanje životnosti vjere i poslanja, koju smo primili na krštenju, napomenuo je nadbiskup.

Katedrala u Santiago de Composteli

Papa Franjo je nadbiskupu uputio poruku u prigodi otvaranja Svetih vrata u kojoj je izrazio ljubav i blizinu svima koji sudjeluju u tom trenutku milosti za cijelu Crkvu, a posebno za Crkvu u Španjolskoj i u Europi. Gospodinov nas glas zove te ga kao hodočasnici prihvaćamo u stavu slušanja i traženja, krećući na to putovanje kako bismo susreli Boga, druge i same sebe, istaknuo je Papa.

Hodočasnika je papa Franjo opisao kao osobu koja je sposobna staviti se u Božje ruke, svjesna da je obećana domovina već prisutna u Kristu koji joj je blizu. Tri geste koje hodočasnici ostvare kada stignu do Svetih vrata, podsjećaju na razlog putovanja. Prva je promatranje, u Trijemu slave, mirnoga pogleda Isusa, milosrdnoga suca, koji nas prima u svoj dom. Druga je zagrljaj koji do nas dolazi iz slike apostola Jakova koji nam pokazuje put vjere. Sudjelovanje na euharistijskom slavlju, odnosno treća gesta, poziva nas osjetiti da smo Božji narod pozvan podijeliti radost evanđelja, istaknuo je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja