Budi dio naše mreže

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja, te u povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

/ mp/IKA

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju. Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

U lipnju je Papa objavio i poruku za 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20). Riječi su to obećanja koje Isus daje učenicima uzlazeći na nebo, a Papa ih danas ponavlja starijima „kao rimski biskup i starija osoba poput vas”, poručujući: „Čitava Crkva je uz vas – uz nas – i brine za vas, ljubi vas i ne želi vas ostaviti same“.

Kao što je sv. Joakimu Bog poslao anđela da ga utješi, Bog i danas šalje anđele da nas utješe u usamljenosti i podsjete ih da je Bog s njima u sve dane, istaknuo je Papa pojašnjavajući smisao proslave Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba. Anđeli će ponekad imati lice unuka, koji put članova obitelji, starih prijatelja ili onih koje su upoznali u ovim teškim vremenima. „Gospodin nam, međutim, šalje svoje glasnike i kroz svoju Riječ koja nam je uvijek pri ruci“, naglasio je Sveti Otac, potaknuvši na čitanje jedne stranice Evanđelja dnevno, moljenje psalama i čitanje proroka.

Papa poručuje da ne postoji dob za umirovljenje u naviještanju Evanđelja i predaje tradicije: „Želim vam reći da ste potrebni da biste pomogli izgraditi, u bratstvu i društvenom prijateljstvu, svijet sutrašnjice“. U poruci nadalje ističe da među stupovima koji će ga podupirati stariji mogu pomoći osobito oko tri: snova, sjećanja i molitve.

U srpnju je Molitva za Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba objavljena na društvenim mrežama i u video-formatu – prve retke predmoli papa Franjo, pridružuju mu se muškarci i žene diljem svijeta, među njima i mons. Laurent Noël, sa 101 godinom najstariji biskup na svijetu.

U prigodi Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba potpuni oprost za sebe ili duše u čistilištu mogu dobiti djedovi i bake, starije osobe, i svi vjernici koji će, uz uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca), sudjelovati 25. srpnja na misi. Potpuni oprost među ostalim mogu dobiti istoga dana svi vjernici koji posvete adekvatno vrijeme za osobni ili virtualni posjet svojoj starijoj braći i sestrama u potrebi ili teškoćama (poput bolesnih, napuštenih, osoba s invaliditetom i onih u sličnim situacijama).

Prigodno pismo svećenicima i vjernicima uputili su i splitsko-makarski nadbiskupi, ordinarij Marin Barišić i koadjutor Dražen Kutleša. Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj i život na svojim je mrežnim stranicama objavio prigodnu građu Dikasterija za laike, obitelj i život – pastoralne liturgijske smjernice te molitvu za proslavu Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

U sklopu inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj snimljen je i, uoči proslave Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba objavljen, videospot pjesme „U zagrljaju vrimena“. Vijeće i Ured HBK za život i obitelj pozvali su vokalno-instrumentalne sastave u Hrvatskoj da i ubuduće nastave grliti starije pjesmom, a osobito one u domovima za starije i nemoćne. Crkveni sastavi pjesmu mogu izvesti uz liturgijska slavlja Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, primjerice nakon mise.

Na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije objavljen je pak prijedlog misnih obrazaca, čitanja i molitve vjernika za misu s nakanom za djedove, bake i starije osobe za župnu ili zajednicu koja se okuplja u domovima za starije i nemoćne.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić danas u 11 sati predvodi svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Vida u Rijeci. U bazilici Sv. Petra u Vatikanu misu u 10 sati predvodi predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja