Budi dio naše mreže

Donosimo ulomak iz knjige "Sveti Ivan Pavao Veliki" u izdanju Kršćanske sadašnjosti u koautorstvu pape Franje i don Luigija Marije Epicoca. Svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom.

/ mp

“Druge konklave godine 1978., one na kojima je izabran Karol Wojtyła, započele su 14. listopada, u 16:30 sati. Kao nekako po sebi razumljivo, kandidati su bili Talijani Siri i Benelli, ali nakon prvih glasovanja nijedan od njih nije dobio većinu da bude izabran, dvije trećine potrebnih glasova. U nedjelju u jutro evo i četvrtoga glasovanja, nakon kojega se čini da prednost ide prema kardinalu Pericleu Feliciju, ali ni on nema potrebnu većinu. Tijekom objeda, kritično stanje kao da se razrješava. Tu je kardinal Narciso Arnau, barcelonski biskup, koji pohvalno govori o krakovskom nadbiskupu, zadobivši potporu dvojice latinoameričke subraće. Taj istup bio je presudan, zajedno s onim kardinala Königa, staroga Wojtyłina prijatelja: on se nagnuo nad njega i izrekao mu riječi iz Ivanova evanđelja (11, 28): »Dominus adest et vocat te« (»Gospodin je ovdje i zove te«). Wojtyła je to odslušao i šutio je.

U sljedećim satima prišao mu je kardinal Wyszyński da ga ohrabri i da ga pozove neka prihvati ako bude izabran. U sedmom glasovanju potvrđuje se preokret: smanjuju se glasovi u prilog Talijana, a u porastu su oni za kardinala Wojtyłu. Ishod posljednjega glasovanja, kako se čini, bit će prema predviđanjima.

Wojtyła moli, rukama je prekrio lice i čim je vrlo glasno izgovoreno njegovo ime, a brojenje glasova još nije ni došlo do dvije trećine, u kapeli se prolomio dugotrajan pljesak. Bilo je 17:20 sati. Wojtyłino lice vlažno je od suza, a on latinskom formulom prihvaća kanonski izbor za papu. Uzeo je ime Ivan Pavao II.”, ulomak je to iz nove knjige pape Franje i don Luigija Marije Epicoca, Sveti Ivan Pavao Veliki.

Knjiga otkriva biografske crtice o Ivanu Pavlu II., a svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom, njegovim zapažanjima o duhovnosti, osobnosti, događajima u životu i učenju ovoga sveca. S detaljima duhovne biografije, ali i brojnim anegdotama i crticama, dodirnim točkama dvaju papa, ova knjiga priča priču o svetom Ivanu Pavlu Velikom kroz oči pape Franje.

Gdje se našao i što je radio toga 16. listopada 1978. mladi isusovac Jorge Mario Bergoglio?

“Sjećam se da sam bio u autu. Vozio sam se od Teološkog fakulteta u novicijat San Michele. Udaljenost nije velika, samo četiri kilometra. Čuo sam na radiju ime Wojtyła, i pomislio na nekog papu Afrikanca. Poslije su mi rekli da je Poljak”, ističe u knjizi papa Franjo.

Ulomak je objavljen uz dopuštenje izdavača, a knjigu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili ju naručite ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja