Budi dio naše mreže

U franjevačkom samostanu Sv. Lucije u Vicenze priređena je jedinstvena izložba jaslica pod nazivom „Jaslice – Isusov život u slikama“ ("Presepi-Diorami Vita di Gesù"). Na 28 diorama prikazan je čitav Isusov život, od Navještenja do Pedesetnice, a posebnost je ove izložbe da u predstavljenim umjetničkim tvorevinama mogu uživati i slijepe osobe.

/ sa

Naime diorame nemaju zaštitno staklo te se i slijepe osobe mogu diviti pojedinom prizoru iz evanđelja jer im se pruža mogućnost dodirom pojedinih detalja i likova dočarati svaki od 28 prizora predstavljenih na izložbi. Usto, uz svaku od izloženih diorama postavljene su didaskalije na talijanskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu.
Projekt je plod umjetničkog genija Francesca Bonvissuta, majstora sicilijanskog podrijetla koji od malih nogu izrađuje umjetničke jaslice. Osobitost ovog djela svakako je posvećenost kojom je Francesco sagradio svaku pojedinu dioramu na kojoj se vjerno dočarava razdoblje u kojem su se događaji zbili.
Izložba je posljednjih godina gostovala u drugim poznatim franjevačkim mjestima poput svetišta svetog Leopolda Mandića u Padovi, papinske bazilike sv. Antuna u Padovi te papinske bazilike svete Marije Anđeoske (Santa Maria degli Angeli) u Asizu. Izložba se u Vicenzi može razgledati do svetkovine Bogojavljenja, 6. siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja