Budi dio naše mreže

Otkako je 2015. na svetkovinu Duhova, 24. svibnja, objavljena socijalna enciklika pape Franje Laudato si' – O brizi za zajednički dom, svibanj je u Katoličkoj Crkvi posebno obilježen tim događajem i temom. Upravo u povodu obljetnice organizira se čitav tjedan posvećen brizi za zajednički dom, tzv. Tjedan Laudato si', ove godine pod geslom Sjeme nade od 19. do 26. svibnja.

/ hjb

Enciklika pape Franje Laudato si’ – o brizi za zajednički dom, odmah nakon objavljivanja 2015. godine, pobudila je silno zanimanje i velike pohvale i javnosti i struke. Riječ je o enciklici koja u središte postavlja pitanje: kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas? Enciklika je dobila naziv po zazivu sv. Franje: “Hvaljen budi, Gospodine moj” (Laudato si’, mi’ Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća na činjenicu da je zemlja naš zajednički dom i da je poput sestre s kojom dijelim postojanje i poput majke koja nas prima u svoje naručje.

Papa poziva sve da osluhnemo zlostavljanje i pljačkanje zemlje te na ekološko obraćenje.

On, doduše, priznaje da se osjeća sve veća svijest i osjetljivost za okoliš, ali istodobno raste i zabrinutost za ono što se događa našem planetu te svima šalje jasnu poruku da je čovječanstvo još uvijek sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma, jer još nije sve izgubljeno.

 

U više navrata Papa zahvaljuje pojedincima i institucijama, promicateljima koji rade na očuvanju stvorenoga svijeta, priznajući da su promišljanja mnogih znanstvenika, filozofa, teologa kao i društvenih organizacija obogatila Crkvu u pogledu tih pitanja te poziva sve na priznanje bogatstva kojega religije mogu ponuditi cjelovitosti ekologije za puni razvitak ljudskog roda.

Sjeme nade

Katolici diljem svijeta u Tjednu Laudato si’ pozvani su priključiti se dnevnim izazovima koji nastoje ponukati pojedince na promjenu vlastitih navika, što je prvi korak ka promjeni u društvu. Tema ovogodišnjeg Tjedna Laudato si’, Sjeme nade, usmjerava nas na razmišljanje o nadi kao instrumentu s pomoću kojega možemo shvatiti dar slobode u njegovoj punini. “Dovoljan je samo jedan dobar čovjek da se nada vrati!”, piše papa Franjo u enciklici Laudato si’.

U ovome tjednu katolici diljem svijeta pozvani su sudjelovati u malim dnevnim izazovima poput razgovora o ekologiji, promoviranju održivog prijevoza, smanjenju i razvrstavanju otpada, učenja o ekologiji, akciji sadnje drveća, biljaka, čišćenju okoliša, aktivnostima s djecom u prirodi i slično.

Djeca u igri / Foto: Unsplash

Neke od tih aktivnosti navedene su u priručniku koji se može pogledati ovdje, a po jedan dnevni izazov može se pratiti i na društvenim mrežama Kršćanske sadašnjosti.

“Mnogo se toga mora mijenjati, ali se nadasve mora promijeniti čovječanstvo. Nedostaje nam svijest o našem zajedničkom podrijetlu, našoj međusobnoj pripadnosti i budućnosti koja se dijeli sa svima. Ova temeljna svijest omogućit će razvoj novih uvjerenja, stajališta i stilova života. Pred nama je veliki kulturni, duhovni i odgojni izazov, a to će zahtijevati da krenemo dugim putem obnove“, piše, među ostalim, papa Franjo u Laudato si’.

Odgoj za odgovornost prema okolišu može potaknuti načine ponašanja koji izravno i bitno utječu na brigu za okoliš.

To su, primjerice: izbjegavanje uporabe plastike i papira, smanjenje potrošnje vode, odvajanje otpada, kuhanje samo onoliko hrane koliko se može pojesti, pokazivanje brige za druga živa bića, korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje troškova prijevoza jednim automobilom, sadnja novih stabala, gašenje nepotrebnog svjetla i brojne druge navike.” (Papa Franjo, Laudato si’)

Sve to odražava velikodušnu i dostojanstvenu kreativnost, koja pokazuje ono najbolje u ljudskom biću. Ponovno korištenje neke stvari umjesto da je se odmah baci, kada je nadahnuto pravim razlozima, može biti čin ljubavi, koji izražava naše vlastito dostojanstvo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja