Budi dio naše mreže

Urednica vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija Tanja Maleš primila je priznanje koje dodjeljuje struka – nagradu „Zlatni mikrofon Hurina“ za 2024. godinu.

/ fv

„U eteru izvrsno vlada retoričkim i govorničkim vještinama, vrsna je prezentatorica, spontana i komunikativna, kreativna i svestrana“, rečeno je pri uručenju nagrade na godišnjem susretu predstavnika hrvatskih radijskih postaja u Svetom Martinu na Muri, u ponedjeljak 14. listopada.

Tanja Maleš kao radijska voditeljica, novinarka i urednica, na HKR-u radi od njegovih početaka. Više od 20 godina je urednica redakcije Vjerskog programa HKR-a te voditeljica i urednica brojnih radijskih emisija.

redakcija vjerskog programa HKR-a / Foto: J. Ninković

Slušatelji ju već godinama prepoznaju po ugodnom glasu, voditeljskoj smjeni petkom – čuvenom „tamburaškom jutru“ te vođenju i uređivanju brojnih drugih emisija, poput Sutra je dan Gospodnji, Argumenti i S druge strane ogledala.

Rođena je u Rijeci, a u 10. godini života s obitelji se preselila u Đurđevac. Za sebe kaže da je bila sretno dijete te je danas sretna osoba.

Odgajana u katoličkom duhu, voli reći da je dijete Majke Božje Molvarske jer je krštena u tom podravskom mjestu koje doživljava kao kolijevku svoje vjere.

„Kroz djetinjstvo i mladost život u sakramentima i život u Crkvi za mene je bilo nešto što se podrazumijevalo za što sam zahvalna svojim roditeljima.“

Od malih se nogu pripremala za profesionalno bavljenje novinarstvom: „Često bih uzimala maminu četku i glumila da je to moj novinarski mikrofon“. Marljivim radom četka joj se sada pozlatila.

posjet biskupa Fazekasa HKR-u / Foto: Mihael Varenica

U radijski svijet zakoračila je početkom srednjoškolskog obrazovanja, 1992., na lokalnom Radio Đurđevcu.

Filozofsko-teološki studij završila je na KBF-u u Zagrebu gdje je i magistrirala. Osnivanjem Hrvatskoga katoličkog radija 1997., stečeno znanje počinje primjenjivati u katoličkom novinarstvu, tada još kao Tanja Popec. To je za nju velik blagoslov:

„Osobno se osjećam izrazito sretno i dobro kao katolička novinarka jer su vrijednosti Katoličke Crkve i moje vrijednosti.“

Dodaje da ih je spremna „objasniti u svakom trenutku te ih svjedočiti u privatnom životu“.

Za promjenu Tanjinog prezimena također je zaslužan posao, jer joj se sadašnji muž Mario prvi put javio nakon jedne emisije koju je vodila.

Osim najnovije nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika (Hurin), dobitnica je brojnih drugih priznanja, autorica je teoloških eseja i pogovora za više knjiga, kao kolumnistica i novinarka surađuje i s drugim katoličkim medijima u Hrvatskoj i BiH. Vodi i moderira razne događaje: koncerte, promocije, festivale…

Tanja Maleš / Foto: Mihael Varenica

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja