Budi dio naše mreže

Prije smrti u Auschwitizu, Etty Hillesum pronašla je Boga u najvećoj patnji.

/ mdj

30. studenog 2023. obilježava se 80. godišnjica smrti Etty Hillesum u koncentracijskom logoru Auschwitz. Mlada Židovka iz Amsterdama bila je vrlo žestoka, ali i nestalna. Kao mlada žena, velik dio njezine energije bio je usmjeren na političke ciljeve ili ljubavne veze. Međutim, kako je Europa počela zapadati pod nacizam, Etty je dublje sagledala vlastito iskustvo i shvatila da njezine osobne borbe imaju dublje duhovno značenje, prenosi Aleteia.

Dnevnik i pisma koja je vodila u tom razdoblju, od početaka progona Židova, pa sve do svoje smrti mnogima su od velikog značaja.

Sloboda duha

Poznati francuski svećenik Jacques Philippe često u svojim knjigama navodi primjer života ove mlade žene služeći se upravo njenim dnevnikom. Živjeti u vjeri znači i prihvatiti određenu tamu, tj. to da ne možemo imati sve odgovore koje bismo htjeli. Na tom tragu, a služeći se primjerom njezina života, o. Philippe pokušava nam nešto objasniti.

U najvećem mraku, u iskustvu logora, ova mlada žena pisala je o tome da može očajavati, ali i da može naći smisao. Možemo se predati i odustati od života, a možemo i zaživjeti punim plućima usred najveće tame. Do tog iskustva, života punim plućima usred velikih patnji dospjela je Etty.

Živjeti u vjeri znači i prihvatiti određenu tamu, tj. to da ne možemo imati sve odgovore koje bismo htjeli.

Zašto se nije predala očaju kao što to radi većina ljudi? Ključnu ulogu odigrala je vjera i pouzdanje u Boga. Iskustvo onih koji se radije predaju očaju, o. Philippe zapisao je ovako:

Često sam susretao ljude koji stalno ratuju sa životom. Svemu nalaze zamjerku, nikada nisu zadovoljni i, neovisno o kontekstu u kojem se nalaze, uvijek smatraju da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Provode život vodeći jalove križarske ratove. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja