Budi dio naše mreže

Fra Toufic Bou Mehri, član Kustodije Svete Zemlje, zatvorio je za sobom vrata franjevačkog samostana u Tiru, ​​lučkom gradu na jugu Libanona. Franjevci su napustili grad iz sigurnosnih razloga.

/ fv

Zajedno sa svojim subratom fra Pierreom Richom, fra Toufic je u utorak 1. listopada otišao u glavni grad Bejrut, objavila je Kustodija.

„Projektil je pao nekoliko desetaka metara od našeg samostana“, opisuje situaciju u Tiru o. Mehri. „Dvoje djece koja su kod nas potražila sklonište su ozlijeđena, pogođena nekim krhotinama. Nismo ovdje da budemo junaci, nego da služimo svom narodu. U samo nekoliko dana svi su pobjegli, u ovom trenutku nije imalo smisla ostati“, obrazložio je franjevac.

Uz osobne stvari, fratri su sa sobom ponijeli Presveti Sakrament, samostanske relikvije i sveta ulja.

Primila su ih subraća u bejrutskom Samostanu sv. Jakova. Tamošnji franjevci također primaju evakuirane obitelji iako objekt nije nema tu namjenu.

izbjeglice u franjevačkom samostanu u Bejrutu // Foto: Facebook

U samostanu su sada šestorica braće. „Odmah smo se uklopili u redoviti život samostana, pratimo dnevni raspored molitve i zajednice, koja je posljednjih dana u Tiru imala vrlo malo: bili smo usredotočeni samo na praćenje i pomaganje ljudima. Ovdje smo opet našli svoju dimenziju kao franjevci, uključujući zajedništvo i red, i možemo vidimo da unatoč svemu sposobni možemo napraviti sav posao i odgovoriti potrebitima.“

Fra Toufic, koji je rimokatolički župnik zadužen za jug Libanona, provodi dane pri telefonu radi koordiniranja pomoći evakuiranim osobama koje su u glavni grad stigle s juga.

„Iste noći kad smo stigli u Bejrut, bombardirali su Deir Mimas“, kršćansko selo nekoliko kilometara od izraelske granice. Svi su pobjegli, 148 obitelji danas je u Bejrutu. „U jednom stanu su čak tri-četiri obitelji. Mi im kao Kustodija nastojimo pomoći oko  troškova i pronalaska hrane i lijekova, kao i odjeće jer su sve ostavili iza sebe.

Mladi seljani su se organizirali da bi doprijeli do svih i upoznali ih sa svojim potrebama.“ Neki od evakuiranih iz Deir Mimasa također su sudjelovali u nedjeljnoj misi.

Fra Toufic se trudi osigurati duhovnu pomoć za sve. „Vidio sam da nas Providnost nije napustila i ne vjerujem da će nas sada ostaviti“, poručio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja