Budi dio naše mreže

Zamislite da možete vidjeti središte naše galaksije udaljeno 26 tisuća svjetlosnih godina i to iz udobnosti vlastita doma. Zahvaljujući simulaciji superračunala, podacima NASA-e i radu tima katoličkog sveučilišta u Čileu i Americi, sada možete doživjeti središte Mliječne staze.

/ at

Zbog superračunalne simulacije i podataka skupljenih preko teleskopa NASA-e, sada je moguće doživjeti središte Mliječne staze s Galactic Center VR-om, odnosno hrv. Galaktičkim centrom virtualne stvarnosti, piše The Catholic University of America.

Simulaciju galaktičkog centra stvorio je laboratorijski tim virtualne stvarnosti Instituta astrofizike na Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu. Tim je vodio Christoper Russell, sada istraživač na poslijedoktorskom studiju Instituta za astrofiziku i računske znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi koji radi i u laboratoriju za rentgensku astrofiziku NASA-inog centra za svemirski let Goddard.

Kako bi napravili ovu impresivnu simulaciju znanstvenici su koristili Rendgenski opservatorij Chandra jer jedini ima dovoljno dobar teleskop za promatranje svemira kakvo im je bilo potrebno.

U simulaciji se, među ostalim, mogu vidjeti razne boje. Zvijezde izbacuju svoje vanjske slojeve u svemir nadzvučnom brzinom što se onda naziva zvjezdani vjetrovi, a oni se sudaraju s vjetrovima susjednih zvjezda što stvara plin. Gustoća tog plina vidi se kao žuto-crvena, rendgenske zraka koje plin emitira vide se kao plavo-cijan. Zbog miješanja tih boja u simulaciji možemo vidjeti puno ljubičaste.

Russell je naveo kako je cilj istraživačima da ovo iskustvo virtualne stvarnosti bude što realnije, a koristeći se svim dostupnim podacima da bi stvorili što bolju simulaciju dobivaju vizualnu interpretaciju koja nije ni na koji način umanjena ili pojednostavljena.

“Nadam se da će ljudi više cijeniti i razumjeti što se događa u svemiru ako će ga moći proučavati iz svojih dnevnih soba putem virtualne stvarnosti”, naveo je Russell.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja