Budi dio naše mreže

Više od 100 tisuća ljudi okupilo se u petak u Washingtonu na 50. "Hodu za život", prvom takve vrste nakon ukinuća presude koja je na saveznoj razini omogućavala pobačaj, izvijestio je Kathpress.

/ mp/IKA

Sudionici su okupljanjem pozdravili odluku kojom je u lipnju ukinuta presuda “Roe v. Wade” iz 1973. godine, kojom je u SAD-u bio legaliziran pobačaj i koji je bio povod za organiziranje “Hoda za život” svake godine.

Odluku vrhovnog suda SAD-a o ukidanju presude organizatori ovogodišnjeg “Hoda za život”, okupljenog pod geslom “Slijedeći koraci: Hod u Ameriku nakon Roe”, proslavili su kao početak “novog razdoblja”.

Jane Roe bio je pseudonim žene koja je tužbom izazvala presudu iz 1973. o ozakonjenju pobačaja.

Na skupu je naglašena potreba daljnjeg zauzimanja za donošenje zakona za zaštitu najslabijih na razini saveznih država kao i na federalnoj razini.

Kao što je Bog stvaran, stvaran je Sotona. Dovodi te u dvojbu, iako u srcu znaš da činiš ono što je ispravno

Među brojnim govornicima na skupu bio je i glumac Jonathan Roumie, koji je glumio Isusa u televizijskoj seriji The Chosen. Roumie, koji se snažno zauzima za “kulturu za život”, govorio je o “duhovnoj borbi” koja se u SAD-u i diljem svijeta vodi oko pitanja pobačaja. Kršćani, rekao je, trebaju shvatiti ozbiljno svoju vjeru naočigled otpora koji dolaze i iz popularne kulture i medija.

“Kao što je Bog stvaran, stvaran je Sotona. Dovodi te u dvojbu, iako u srcu znaš da činiš ono što je ispravno. Želi da povjerujemo da nam pobačaj ne šteti”, rekao je Roumie, koji smatra da je važno biti ukorijenjen u Bogu u solidnoj vjeri, kao i voljeti i one s čijim se mišljenjem ne slažemo. “Ne bojte se! Plivajte protiv struje! Birajte život!”, poručio je Roumie.

“Ne bojte se! Plivajte protiv struje! Birajte život!”

Državna odvjetnica Lynn Fitch, koja je imala odlučujuću ulogu u ukidanju zakona o omogućavanju pobačaja, pozvala je sudionike skupa da se i dalje zauzimaju za zaštitu života.

Novi predsjednik kluba zastupnika Republikanaca u Kongresu Steve Scalise izjavio je kako je ukidanje zakona “prva dobivena bitka”. Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, Republikanac Kevin McCarthy zahvalio je pokretu “Za život” za njegov angažman.

Pozornost na skupu izazvala je i Talijanka Gianna Gianna Emanuela Molla, čija je majka, pedijatrica Gianna Beretta Molla, 2004. proglašena svetom. Gianna Beretta Molla umrla je 1962. nakon što je odbila pobaciti u korist vlastitog zdravlja. “Zahvaljujem mojim roditeljima za dar života. Ne bih bila ovdje sa svima vama da nisam bila tako snažno voljena”, poručila je Molla, pedijatrica kao i njezina majka.

Volim svoj život. Imam Down-sindrom. Ali to me ne definira. Definirao me Bog

Casey Gunning, koja ima Down-sindrom, poručila je sudionicima: “Volim svoj život. Imam Down-sindrom. Ali to me ne definira. Definirao me Bog. Mi smo svi beskrajno vrijedni, rođeni ili nerođeni, s invalidnošću ili bez nje”.

Biskup Arlingtona Michael Burbidge, predsjednik odbora za život američke biskupske konferencije, izjavio je na skupu: “Tako smo ponosni na vas. Hvala vam za vaše svjedočenje”. Biskup Burbidge je dan uoči hoda slavio misu s više od devet tisuća vjernika, pritom rekavši kako je presuda koja je vrijedila više desetljeća bila “sramota” za SAD i da je njezino ukidanje “povod za slavlje”.

Među okupljenima su bili i kardinali Sean Patrick O´Maley iz Bostona i Wilton Gregory iz Washingtona, kao i predsjednik američke biskupske konferencije nadbiskup Timothy Broglio.

Apostolski nuncij u SAD-u nadbiskup Christophe Pierre poručio je sudionicima da je papa Fanjo s njima povezan u duhu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja