Budi dio naše mreže

Katolička Crkva u Njemačkoj suočava se s krizom nakon što je Njemačka biskupska konferencija objavila da je više od pola milijuna katolika napustilo Crkvu u 2022.

/ mp

Točan broj je 522.821, i najveći je ikad zabilježen. Ukupan broj, uključujući smrtne slučajeve prešao je 708.000, što je u velikoj suprotnosti sa 155.173 krštenja i 1.447 novih članova u istom razdoblju, donosi Nedjelja.ba.

Brojke otkrivaju negativni trend jer se od 2020., kada je zabilježeno 270.000 ovakvih slučajeva, broj udvostručio. Tako danas u Njemačkoj, prema crkvenoj statistici za 2022., živi 21 milijun katolika, što predstavlja 24,8% od ukupnog broja stanovništva (84,4 milijuna).

Nekoliko njemačkih biskupa izrazilo je zabrinutost zbog ovih “zastrašujuće visokih brojki”, kako je kazao biskup Stefan Oster iz Passaua, dok je biskup Bertram Meier iz Augsburga priznao potrebu Crkve da ponovno zadobije povjerenje “strpljenjem i vjerodostojnošću”.

Biskup Georg Bätzing iz Limburga, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, izjavio je na web stranici svoje biskupije kako “alarmantne” brojke naglašavaju potrebu za kontinuiranom “kulturnom promjenom” i provedbom odluka Njemačkog sinodalnog puta.

Izvješće CNA Deutsch iz 2021., a kako prenosi Catholic Herald, navodi da jedan od tri katolika u Njemačkoj razmišlja o napuštanju Crkve. Razlozi za odlazak su različiti, ali je primjetno kako je kod starijih prisutno razmišljanje o tome kako se Crkva nosi s krizom zlostavljanja, dok mlađi ukazuju na obvezu plaćanja crkvenog poreza.

Unatoč krizi, Crkva je 2021. zabilježila blagi porast posjećenosti sv. mise, s 4,3 % na 5,7 %, nakon što je kriza s koronavirusom spriječila slavljenje mnogih sakramenata. Porastao je i broj crkvenih vjenčanja s nešto više od 20 000 u 2021. na 35 467 u 2022. Brojke ne uključuju podatke o ispovijedi, jer sakrament nije uključen u statistiku Biskupske konferencije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja