Budi dio naše mreže

"Budući da sam cijeli radni vijek provela u zdravstvu, bilo mi je logično da danas Bibliju otvorimo baš ključem zdravlja i bolesti i da vidimo što to Biblija govori o zdravlju i bolesti. Nemalo sam se iznenadila kada sam otkrila da Biblija definira zdravlje kao tjelesno, duševno i socijalno blagostanje, snagu i izdržljivost, dugi život i skladan odnos s bližnjima i Bogom", rekla je dr. Slavica Dodig. Što o zdravlju i bolesti još možete pronaći u bogatoj riznici biblijskih knjiga, ali i koje bolesti su drevni Hebreji poznavali pogledajte u videu koji vam donosimo.

/ dz

Biblija je najčitanija i naprevođenija knjiga koja sadrži 73 knjige. 46 knjiga je Staroga zavjeta, a 27 knjiga pripada Novom zavjetu. Što je za nas Biblija? Jedno je to pitanje koje nudi mnogo odgovora. Biblija je povijesni dokument jednog vremena i prostora, ona je izvor judeo-kršćanske kulture i filozofije. Biblija je i književno djelo te inspiracija književnicima, pjesnicima, kiparima, slikarima, filmskim umjetnicima jer im je bila povod za njihova remek djela. Ne možemo zamisliti umjetnosti bez biblijskih likova. Biblija je iskrena knjiga jer progovara o svojim likovima bez uljepšavanja. Za vjernike, Biblija je sveta knjiga, Božja poruka, a rekla bih da Biblija i knjiga odnosa jer proučava i govori o odnosima među ljudima, i između čovjeka i Boga. Dodala bih da je Biblija knjiga s ključem jer u njezinim se živim tekstovima svatko može pronaći, bio on vjernik ili ne. Svatko može pronaći neku misao za sebe, čak i na osobnoj razini.

Drevnim Hebrejima zdravlje je bilo izrazito važno. To potvrđuje činjenica da su se pri susretanju pozdravljali sa :”Zdravo”, da su pritom propitivali jedni druge o zdravlju njihovih obitelji, posebno starijih i djece. Mi smo danas nekako izostavili i zaboravili na taj pozdrav. Za očuvanje zdravlja drevni Hebreji primjenjivali su preventivne mjere poput higijene ruku, nogu, obrezivanje, higijenom živežnih namirnica, umjerenosti u jelu, zabranom konzumacije nečistih životinja, apstinencije od opojnih pića. Izolirali su bolesnike. Znali su za pojam karantene. Sjetimo se da je to bilo razdoblje između 1700-1300 g.pr. Krista kada je u Levitskom zakoniku zapisano da se bolesnici sa kožnim i zaraznim bolestima, moraju izolirati. Karantena, dakle, potječe iz drevnih vremena. Dodala bih i taj jedan dan tjednog odmora. Važno je to i za duševno i tjelesno zdravlje u kojem se čovjek potpuno posvećuje Bogu.

“Budući da sam cijeli radni vijek provela u zdravstvu, bilo mi je logično da danas Bibliju otvorimo baš ključem zdravlja i bolesti i da vidimo što to Biblija govori o zdravlju i bolesti. Nemalo sam se iznenadila kada sam otkrila da Biblija definira zdravlje kao tjelesno, duševno i socijalno blagostanje, snagu i izdržljivost, dugi život i skladan odnos s bližnjima i Bogom”.

Što o zdravlju i bolesti još možete pronaći u bogatoj riznici biblijskih knjiga, ali i koje bolesti su drevni Hebreji poznavali pogledajte u nastavku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja