Budi dio naše mreže

Papa Pio XI. je 12. veljače 1931. godine otvorio Papinsku radio postaju koju je izgradio Guglielmo Marconi, prvi "spiker" budućeg Vatikanskog radija.

/ md

Radio i povjerenje, tema je ovogodišnjega Svjetskog dana radija koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda, a obilježava se 13. veljače, na dan prvoga radijskog prijenosa Ujedinjenih naroda, ostvarenoga 13. veljače 1946. godine, javlja Vatican News.

Slučajno se taj dan slavi dan nakon datuma rođenja, 15 godina starije Statio Radiophonica Vaticana, prve Vatikanske, papinske radijske postaje koja, zahvaljujući dalekovidnosti Pija XI. i geniju Guglielma Marconija, od 12. veljače 1931. pa do danas, nastavlja širiti, osuvremenjujući se u sredstvima i stručnosti, poruku papā u svijetu.

“Čujte svi koji nastanjujete Zemlju”

Prvi “spiker” budućega Vatikanskoga radija bio je sam izumitelj radijskoga medija, Guglielmo Marconi, koji je najavio da će se papa obratiti svim narodima. Imam veliku čast – rekao je Marconi – najaviti da će za nekoliko trenutaka papa Pio XI. inaugurirati Radijsku postaju Grada Vatikana. Električni će valovi kroz prostor u cijeli svijet prenijeti njegovu riječ mira i blagoslova. Otprilike dvadeset je stoljeća rimski papa činio da se riječ njegova božanskoga učiteljstva čuje u svijetu, ali ovo je prvi put da se njegov glas može istodobno čuti na cijeloj površini Zemlje – istaknuo je Marconi.

Poslušajte ovo, svi narodi, čujte, svi stanovnici zemlje, vi, djeco puka, i vi, odličnici, bogati i siromašni zajedno! – Čujte, otoci, i slušajte daleki narodi!

Nakon Guglielma Marconija, mikrofonu se približio papa Pio Jedanaesti. U svojoj se radioporuci obratio – kako je rekao – svim stvarima i svim ljudima, govoreći na latinskom jeziku, koji je smatrao univerzalnim jezikom Crkve. Obratio im se riječima iz Svetoga pisma: Poslušajte ovo, svi narodi, čujte, svi stanovnici zemlje, vi, djeco puka, i vi, odličnici, bogati i siromašni zajedno! – Čujte, otoci, i slušajte daleki narodi!

Radio – vjerodostojan medij

Čini se da svijet radija ne poznaje trenutke krize. Agencija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu ističe kako je u ovo vrijeme pandemije, zbog širenja lažnih informacija, općenito narušeno povjerenje u medije. Ali, radio je i dalje vjerodostojan medij, usmjeren prema provjerljivim i neovisnim informacijama. Mnogi građani imaju više povjerenja u radio nego u bilo koji drugi medij.

U svijetu neprekidne tehnološke prilagodbe, radio održava stalnu pouzdanost.

Mnogo je čimbenika i prednosti zbog kojih je radio i danas medij izvrsnoga zdravlja – istaknuo je profesor Enrico Menduni, esejist i radijski stručnjak, osvrćući se na stanje radija danas u svijetu. Radio je prilično star medij, ali dobro podnosi svoje godine; njegov je razvoj zaštićen njegovom izvanrednom jednostavnošću – primijetio je te dodao – U svijetu neprekidne tehnološke prilagodbe, radio održava stalnu pouzdanost. Jeftin je, malo košta primatelja i zahtijeva uređaje umjerenih cijena. Širi se internetom, elektromagnetskim valovima i kablom, i iznimno je mnogostran. Unatoč konkurenciji televizije, radio uživa u odličnom zdravlju.

Starac izvrsnoga zdravlja

Radio ima veliku manu i veliku prednost: ima samo jedno osjetilo, sluh – istaknuo je Menduni te objasnio – Televizija ili kino, primjerice, rabe audiovizualno izražavanje. To bi se moglo činiti nedostatkom, ali zapravo je to element koji radijsku publiku čini mnogo aktivnijom od drugih medija. Slušatelj mora zamisliti ono o čemu se govori na radiju; a ono što je najljepše – kako je primijetio – jest to da će svatko istu stvar zamisliti drugačije, dok je ta stvar na televiziji jednaka za sve gledatelje. Radio je, dakle, medij koji vas tjera na razmišljanje. Slušatelj mora, krećući od sluha, rekonstruirati sve što nedostaje.

Osim toga, posebno je blizak slušateljima u trenutcima kada se nalaze u teškoćama, u problemima zbog samoće i depresije.

Osim toga, radio ima posebne karakteristike, to je medij koji vam omogućuje da radite druge stvari. Ne morate biti mirni pred ekranom. Možete se odmarati ili pisati na računalu – primijetio je radijski stručnjak dodajući da je to medij koji ne zahtijeva za sebe veliki prostor. Poštuje navike i potrebe slušatelja. Osim toga, posebno je blizak slušateljima u trenutcima kada se nalaze u teškoćama, u problemima zbog samoće i depresije.

Povezujući ga s telefonom, radio postaje vrlo interaktivan; omogućuje dijalog sa slušateljem. To se događa i na televiziji, ali na tom području nije riječ o ravnopravnoj igri, jer tko nazove uključujući se u televizijski program, vanjski je glas u odnosu na dominantnu prisutnost voditelja. Naprotiv, kada neka osoba nazove radio, ostvaruje se razmjena između dva subjekta koji rabe jednake mogućnosti i isti sredstvo, glas i sluh. Tako se uspostavlja ravnopravniji odnos koji omogućuje veće povjerenje – objasnio je Menduni.

Radio je posebno dobro sredstvo za odašiljanje univerzalnih poruka mira.

Osvrćući se na kraju na 91. rođendan Vatikanskoga radija, kazao je da radio ima univerzalni karakter koji je Katolička Crkva prva interpretirala. Radio omogućuje doći istodobno do svih naroda na svijetu, do bogatih i siromašnih, onih koji govore jednim jezikom ili nekim drugim. Ima izrazito univerzalnu dimenziju. Radio je posebno dobro sredstvo za odašiljanje univerzalnih poruka mira – istaknuo je Enrico Menduni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja