Budi dio naše mreže

Psiholog i pisac Jordan Peterson govorio je o Uskrsu kao "središnjoj priči čovječanstva" u intervjuu za "EWTN News In Depth" nekoliko sati prije nego što se njegova supruga Tammy pridružila Katoličkoj crkvi ovog Uskrsa u crkvi Svete krunice u Torontu.

/ mk

Vjera Tammy Peterson nastala je kroz molitvu krunice dok se borila protiv rijetkog oblika raka. Peterson je poznat po svojim biblijskim predavanjima o Postanku i Izlasku, koja su često privlačna i kršćanskim i nekršćanskim slušateljima, donosi CNA.

Kada ga je dopisnik EWTN News Colm Flynn upitao što misli o kršćanskoj uskrsnoj poruci, Peterson je rekao da je to “ključna priča čovječanstva”.

“Govorit ću psihološki o tome i u smislu njegovih književnih odjeka”, rekao je. “To je varijanta priče o zmaju i blagu, koja je najstarija priča koju imamo. To je temeljna priča čovječanstva u nekom fundamentalnom smislu – da se na najmračnijim mjestima može pronaći ono što ima najveću vrijednost.”

To je temeljna priča čovječanstva u nekom fundamentalnom smislu – da se na najmračnijim mjestima može pronaći ono što ima najveću vrijednost.

Peterson je rekao da “neće ulaziti u teološka pitanja”, ali da “govoreći strogo psihološki”, priča o Uskrsu opisuje “najgore što nam život i smrt mogu priuštiti”, ali zatim nudi “obećanje”.

“Obećanje u priči je da, ako se to poduzme svim srcem, posljedica je iskupljujuća, transformativna i iskupljujuća”, rekao je. “Uskrsnuće duha, vječno uskrsnuće duha – to je obećanje.”

Na pitanje što mu križ znači, Peterson je rekao “to je točka u kojoj se sve spaja”.

“To je agonija života”, nastavio je. “S Božjom milošću, mogli biste reći da je trijumf života, usprkos agoniji, usprkos zlobi, to je ono što jest.”

“Vrlo smo zbunjeni oko toga što je vjera u modernom svijetu. Mislimo da je vjera vaš verbalni pristanak na zbirku deskriptivnih izjava,” primijetio je. “To je možda element vjere. …Ali sama vjera jest, što biste rekli? To je spremnost da se pretpostavi da je biti i postajati dobro unatoč tragediji i zlonamjernosti.”

To je spremnost da se pretpostavi da je biti i postajati dobro unatoč tragediji i zlonamjernosti.

Peterson se u intervjuu osvrnuo na ideju “poziva”.

“Pozvani ste da se popnete uz Jakovljeve ljestve, a one se spiralno penju u beskraj – dobro, kamo?” upita Peterson. “Beskonačno prema gore nije mjesto – to je smjer. Raj je mjesto koje je savršeno, koje u isto vrijeme postaje bolje.”

“Sve što privlači vašu pozornost je portal u božansko”, dodao je. “Tražit ćeš ono što ti privlači pozornost, to je tvoj poziv, a onda će se to transmutirati, a ti ćeš se naći usmjeren u drugom smjeru. Duh koji ostaje postojan kroz sve transformacije vašeg poziva – to je božansko.”

Duh koji ostaje postojan kroz sve transformacije vašeg poziva – to je božansko.

“To je ono što je božansko; neizrecivo je jer se ne može u potpunosti otkriti. Malo je vjerojatno da će se u potpunosti otkriti tijekom vašeg postojanja, ali vas neprestano poziva naprijed,” nastavio je. “To je ono što je gorući grm u priči o Mojsiju. Pokazuje se na različitim mjestima za različite ljude.”

Na pitanje kako je bilo vidjeti svoju suprugu da se pridruži Katoličkoj crkvi, Peterson je rekao da je to “čudesno vidjeti”.

“Volio sam svoju ženu od trenutka kad sam je ugledao kad sam bio dijete”, rekao je. “Ako nekoga voliš, boli te kad vidiš da odstupa od onoga što te privlači k njemu. A budući da je nastavila sa svojim naporima da se temeljitije prosvijetli – a ovo istraživanje katolicizma je bilo ključno za to – ona je puno više ono što jest.”

Intervju u cijelosti pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja