Budi dio naše mreže

Komisarijat Svete Zemlje poziva na sudjelovanje u Kolekti za Svetu Zemlju koja se tradicionalno prikuplja na Veliki petak. Kolekta za Svetu Zemlju rezultat je Papinih želja da bi povezanost između svih kršćana i Svete Zemlje ostala čvrsta. Kolekta je glavni izvor prihoda za održavanje života u Svetoj Zemlji. Tim povodom kustos Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Francesco Patton uputio je prigodnu poruku. 

/ mp

Poruka fra Francesca Pattona objavljena je na mrežnoj stranici Christian Media Center: “Za nekoliko dana proslavit ćemo Uskrs zajedno s našim kršćanima Svete Zemlje i hodočasnicima iz cijeloga svijeta. Ovdje u Jeruzalemu Gospodin je umro i uskrsnuo za nas. Pred Njegovim praznim grobom osjećamo kako nam je vjera ojačana, a nada obnovljena.

To su mjesta koja nas podsjećaju da je istina ono što su nam apostoli navijestili i što nam je Crkva kroz stoljeća predala da našem životu dadne smisao

Naša zadaća kao Reda manje braće Kustodije Svete Zemlje je upravo briga za blagoslovljeno i sveto kamenje koje su svetišta, a ujedno i živo kamenje za mjesne kršćane i hodočasnike. Naša je dužnost svima pružiti priliku da vide i dotaknu mjesta gdje je Isus živio, umro i uskrsnuo za nas. To su mjesta koja nas podsjećaju da je istina ono što su nam apostoli navijestili i što nam je Crkva kroz stoljeća predala da našem životu dadne smisao i puninu.

Činiti svetišta gostoljubivijima, obavljati pastoralne i društvene aktivnosti služba je koju činimo srcem u ime cijele Crkve. Također smo u službi Crkve koja je ranjena tolikim godinama sukoba i ratova, a sada i razaranjima potresa.

Ovom prigodom mi braća iz Kustodije Svete Zemlje činimo se prosjacima i obraćamo se vašoj velikodušnosti

Sve to, naravno, ima svoju cijenu i velik dio te cijene pokriva se godišnjom Kolektom Velikog petka i velikodušnošću vjernika diljem svijeta, vašom velikodušnošću. Ovom prigodom mi braća iz Kustodije Svete Zemlje činimo se prosjacima i obraćamo se vašoj velikodušnosti kako bi Veliki petak bio dan sveopće solidarnosti, dan u kojem kršćani iz cijeloga svijeta konkretno vode brigu o Majci Crkvi Jeruzalemskoj.

Molimo vas da otvorite svoja srca za velikodušnost i svoje ruke za solidarnost. Zahvaljujući vašoj pomoći, i mi ćemo moći nastaviti brinuti o Svetoj Zemlji i njezinoj djeci”, poručio je kustos Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Francesco Patton.

Kolekta Velikog petka za Svetu zemlju, kao materijalna potpora koju pružaju kršćani, povijesne korijene ima u kolekti koju je sveti Pavao prikupio za jeruzalemsku Crkvu

Podsjetimo, već osam stoljeća sveta mjesta čuvaju franjevci. Kustodija Svete Zemlje pripada najstarijim franjevačkim provincijama i osnovana je još za života svetog Franje. Međunarodnog je karaktera i ima gotovo tri stotine braće različitih nacionalnosti. Djeluju u Izraelu, Palestini, Jordanu, Libanonu i Siriji. Povjereno im je šezdesetak svetih mjesta, a osim što žive redovnički život, surađuju i u pastoralu. Brinu za hodočasnike, ali i puno više. Naime, zanimljivo je spomenuti da je Franjevačka kustodija Sveta Zemlja osnovala i prve škole za domaće stanovništvo. Sjedište Kustodije je u Jeruzalemu, gradu Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Kolekta Velikog petka za Svetu zemlju, kao materijalna potpora koju pružaju kršćani, povijesne korijene ima u kolekti koju je sveti Pavao prikupio za jeruzalemsku Crkvu. O tome čitamo u poslanicama Korinćanima i Rimljanima. Za Pavla je ta pomoć koji je skupljao u Galaciji, Ahaji i Makedoniji, bio vez jedinstva svih kršćana, osobito između Jeruzalema i pavlovog misijskog područja, dakle prvih kršćanskih zajednica. Time je želio očuvati vezu s pracrkvom u Jeruzalemu. Kolekta za Svetu zemlju i danas je znak povezanosti između svih kršćana i Svete zemlje sa željom da i dalje ostane čvrsta. Sveta Stolica na to potiče posebno od 1974. godine otkako je papa Pavao VI. odredio da prikupljanje Kolekte za Svetu zemlju bude na Veliki petak.

Novac na Veliki petak prikuplja se za obnovu svetih mjesta i za ostanak kršćana u Svetoj Zemlji

Od prošloga ljeta član Uprave Kustodije je i Hrvat fra Sandro Tomašević koji se za Hrvatski katolički radio javio iz Jeruzalema.

Kako je istaknuo fra Sandro, kolekta koja se na Veliki petak daje u crkvama, kao i novčani dar koji se na Veliku subotu može ostaviti kod Kristova groba, šalje se za pomoć Svetoj Zemlji.

“U prvom redu novac na Veliki petak prikuplja se za obnovu svetih mjesta i za ostanak kršćana u Svetoj Zemlji. Taj se novac troši i za pomoć Siriji i Libanonu gdje smo jako prisutni i pomažemo kršćanima. Ova Kolekta je dugo godina prisutna, ali i u Zagrebu se organiziraju razni projekti kako bi se novac na različite načine prikupljao tijekom cijele godine”, poručio je fra Sandro Tomašević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja