Budi dio naše mreže

Sjeveroistočno od Chicaga smjestio se gradić Rockford, jedan od manjih središta američke savezne države Illinois. U njemu pak od kraja prošloga stoljeća živi jedna manja skupina naših sunarodnjaka. Protjerani ratom sa svojih stoljetnih ognjišta, ovi Hrvati iz Bosne i Hercegovine svoj su dom pronašli upravo u Rockfordu.

/ mdj

Prvi doseljenici ovdje su tako počeli dolaziti netom po završetku Domovinskog rata, a kroz sljedećih nekoliko godina u Rockford se smjestilo 50-ak obitelji. Upravo tih je dana započela i pastoralna skrb za njih, donosi dijaspora.hr.

Naime, nakon dolaska biskupa Franje Komarice među Hrvate Chicaga, franjevci iz hrvatske župe sv. Jeronima započeli su odlaziti svake prve nedjelje u mjesecu u Rockford kako bi s ovom zajednicom slavili svetu misu i sve druge potrebne sakramente. Uz ovaj veliki jubilej zajednica u Rockfordu organizirala je i zahvalno slavlje. Svetu misu je predvodio fra Antonio Musa, župnik iz Chicaga, a pjevali si franjevački bogoslovi fra Jakov Nikolić i fra Danijel Sentić.

Danas u Rockfordu i okolici živi manje Hrvata nego je to bilo na početku ove misije. Broj obitelji se prepolovio. Mnogi su odselili u druge krajeve SAD-a, često za svojom djecom koja su tražila bolje prigode u razvijenijim dijelovima zemlje, a neki članovi zajednice su se i vratili u domovinu. Ipak, slavlja i zahvalnosti za ovih četvrt stoljeća nije nedostajalo.

Nakon svete mise organiziran je i zajednički ručak u dvorani župe sv. Brigite gdje se sveta misa slavi svake prve nedjelje u mjesecu. Ova se obljetnica tako obilježila i uz pregršt domaćih specijaliteta za koje su pobrinule vrijedne domaćice i pokoji domaćin.

Vjernici iz Rockforda zahvalili su se franjevcima iz Chicaga i generalnoj konzulici na svim uslugama kroz proteklih 25 godina, a oni su obećali i dalje skrbiti o ovoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja