Budi dio naše mreže

Blaženi Takayama Ukon, katolički samuraj mučenik iz 17. stoljeća, mogao bi postati prvi svetac samuraj u Katoličkoj crkvi.

/ mk

Kršćani japanskog razdoblja Edo bili su suočeni sa žestokim progonima od strane šogunata, a kršćanski samuraji skrivali bi motive križeva na svojim mačevima, donosi Aleteia.

Neposredno prije Božića, 18. prosinca, japanski kardinal Thomas Aquinas Manyo Maeda, iz nadbiskupije Osake, otkrio je da je Vatikan pokrenuo istragu o čudima koja se pripisuju zagovoru blaženog samuraja. Blaženi Takayama Ukon, katolički samuraj mučenik iz 17. stoljeća, mogao bi postati prvi svetac samuraj u Katoličkoj crkvi.

Prema web-stranici koja prati uzrok svetosti blaženog Takayame Ukona, blaženik je bio “katolički laik herojskih kreposti koji se smatrao stupom rane Crkve u Japanu”. Godine 1614. on i 350 japanskih kršćana protjerani su iz svoje zemlje jer su odbili odustati od svoje kršćanske vjere tijekom slamanja Edo Shogunata. Njegovo progonstvo trajalo je samo 44 dana, nakon čega je umro od nepoznate “tropske bolesti”.

Blaženi Takayama Ukon smatra se mučenikom jer je umro u progonstvu zbog svoje vjere .

Kad bi vatikanska istraga unaprijedila njegov slučaj, postao bi 43. japanski katolički svetac. Blaženi Takayama Ukon postao je prvi “Sluga Božji” ikada imenovan u Crkvi na Filipinima 1643. godine, a papa Franjo ga je proglasio blaženim tijekom mise u Osaki 7. veljače 2017. godine.

Kardinal Maeda najavio je istragu Vatikana na misi u katedrali u Manili. Ondje je, prema CBCP Newsu, 74-godišnji kardinal komentirao: “Molimo se da istraživanje Ukonovih čuda bude dovršeno i odobreno barem u sljedećih godinu ili dvije”, rekao je Maeda. „Nadamo se da možemo moliti i raditi zajedno s ljudima nadbiskupije Manile, posebno s nadbiskupom Manile.”

Ipak, kršćanski samuraji smislili su pametne načine kako nastaviti predstavljati svoje kršćanstvo, čak i ako nisu mogli biti otvoreni. TikTok video profila rva.katana pokazuje kako bi kršćanski samuraji sakrili motive križa na tsubi ili rukohvatu katane.

 

@rva.katana Christian Samurai often put hidden symbols on the fittings of their #katana and armor #sword #SwordTok #MerryChristmas ♬ original sound – RVA Katana

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja