Budi dio naše mreže

Od posljedica Covid-19 umro je i misionar don Giancarlo Quadri, čovjek koji je oduvijek živio ljudsko bratstvo a koje nam danas, kako kaže Papa, treba više nego ikad. U zadnje vrijeme djelovao je u briselskom kvartu Moullenbec, onom s najjačim migrantskim napetostima u kojem su se rodili i mnogi teroristi koji će kasnije raskrvariti Europu.

/ mp

U lipnju je proslavio 50 godina svećeništva, a 2014. s oduševljenjem postaje “misionar” u većinski multietničkom kvartu Bruxellesa.

Giancarlo Quadri, kojega je kardinal Carlo Maria Martini imenovao voditeljem pastorala migranata u Milanskoj biskupiji, proslavio je 30. lipnja 2019. 50 godina svećeništva u Vaprio d’Addi. Koronavirus oduzeo je osmijeh Giancarlu koji se u životu nije dao ničim uplašiti, ni bolestima ni siromaštvom u afričkim bidonville-ima. Don Giancarlo, rođen 1944. u Vapriou, ostao je vrlo vezan za svoju zemlju i redovito se vraćao u posjet sestri Pinuccii. Putovao je po cijelom svijetu, bio je misionar u Zambiji, Velikoj Britaniji i Belgiji, okončavši svoj pastiralni rad u Bruxellesu, u kvartu Moullenbec, onom s najjačim migrantskim napetostima u kojem su se rodili i mnogi teroristi koji će kasnije raskrvariti Europu, izvještava La Repubblica, a prenosi Fratellanza umana.

Don Giancarlo, visok, elegantan, uvijek sa svojim šeširom, vodio je milansku Crkvu u njenim prvim koracima prema multietničkom društvu, propovijedajući integraciju, međusobno poštovanje, međureligijski i ekumenski dijalog. Misija u srcu Milana, u crkvi na trgu Santo Stefano, sjedištu pastorala migranata, koju je Giancarlo ponovno otvorio nakon višegodišnjeg zatvaranja i koju su obnovile zajednice stranaca, besplatno i svojim novcem radeći na oživljavanju bazilike. Propovijedao je i radio na izgradnji otvorenog i tolerantnog grada Milana još od 1990-ih, kada su počeli pristizati deseci tisuća imigranata iz inozemstva. Filipinci i Južnoamerikanci bili su mu vrlo bliski, počeo im je povjeriti neke gradske crkve za nedjeljna slavlja na njihovim materinjim jezicima. I sam Giancarlo vrlo je dobro govorio španjolski, a razumijevao je i manilski dijalekt tagalog. Volio je mise oživljene afričkim pjesmama i plesovima, što ga je podsjećalo na zemlje u kojima je kao mladi svećenik bio misionar.

Kad je 2014., nakon 18 godina pastoralne skrbi o migrantima, završio službe u Milanu, s oduševljenjem je prihvatio da “misionarski” pođe u Bruxelles kako bi služio talijanskoj emigraciji u jednom od najmultietničkih susjedstva u Europi. Imao je ponovno iskustvo teškog fronta: “Vidio sam prvi val južnih migranata, zatim valove Afrikanaca i Južnoamerikanaca ranih devedesetih. Danas je alarmantan rasizam onih koji ne razumiju svjetski i nezaustavljivi fenomen migracija”. 

Giancarlo Quadri je živio toliko potrebno ljudsko bratstvo, kojeg svaki pojedinac na svijetu sve više postaje svjestan. Sad, više nego ikad.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja