Budi dio naše mreže

Eilat Mazar otkrila je palaču grada Davida u Jeruzalemu. Kolege arheolozi kritizirali su je zbog oslanjanja na Bibliju kao povijesni tekst. Umrla je 25. svibnja u 64. godini.

/ dz

Eilat Mazar, izraelska arheologinja koju su kolege kritizirale zbog oslanjanja na Bibliju kao povijesni tekst, umrla je 25. svibnja u 64. godini, prenosi Aleteia.

“U jednoj ruci radim s Biblijom, a u drugoj s alatima za iskopavanje”, rekla je Mazar jednom prilikom za Jerusalem Post. “Biblija je najvažniji povijesni izvor i zato zaslužuje posebnu pozornost.”

Mazar, unuka istaknutog arheologa Benjamina Mazara, počela je prljati prste u dobi od 11 godina, dok je Mazar pokušavao privući što više članova obitelji kako bi pomogao oko kopanja. Nastavila je 1981. godine, a kasnije i doktorirala na Hebrejskom sveučilištu. Njezina se teza o biblijskim Feničanima temeljila na iskapanju feničkog nalazišta u sjevernom Izraelu. Među njezinim otkrićima bila je palača kralja Davida u Davidovu gradu u Jeruzalemu; vrata identificirana s kraljem Salomonom; zid za koji se smatra da ga je sagradio Nehemija; dva glinena pečata koja daju imena otmičarima proroka Jeremije; pečati s imenom Kralj Ezekija i pečat koji je možda pripadao proroku Izaiji.

Iako nije bila religiozna, Mazar je napamet znala biblijske stihove i ponekad bi doslovno uzimala upute iz Svetog pisma.

“1997. napisala je o tome kako 2. Samuelova 5, 17 opisuje Davida kako se spušta iz svoje palače u utvrdu”, izvijestilo je Christianity Today. „Pod pretpostavkom da je to bio točan opis i gledajući topografiju Jeruzalema, identificirala je mjesto na kojem bi trebala biti Davidova palača. 2005. godine uspjela je započeti iskopavanje na tom mjestu i gotovo je odmah otkrila dokaze da je bila u pravu – a takva je bila i knjiga o Samuelu. ”

Nisu se svi složili s njezinim stavom. Israel Finkelstein, koji je tvrdio da je Davidovo biblijsko kraljevstvo jako pretjerano, rekao je 2006., „Ne možete proučavati biblijsku arheologiju samo jednostavnim čitanjem teksta. Biblija se ne može razumjeti bez znanja o tisućljećima biblijske kritike koja je prošla uz nju. … Biblija je važan izvor, ali ne možemo je shvatiti ozbiljno.”

Ipak, Mazar je branila svoje metode.

„Gledajte“, kad kopam u Jeruzalemu, i kad kopam grad Davidov, i kad kopam u blizini doline Kidron i blizu izvora Gihon i Ophela. – sve su to biblijski izrazi. Dakle, nije kao da sam ovdje, jer je to neko anonimno mjesto. Ovo je Jeruzalem, najbolje što znamo iz Biblije. ” Bibliju čitam više puta, “jer u sebi sadrži opise istinske povijesne stvarnosti”.

“Ne mogu vjerovati arheolozima koji ignoriraju Bibliju”, rekla je Mazar za CT. „Da zanemarimo pisane izvore, posebno Bibliju – ne vjerujem da bi bilo koji ozbiljan učenjak to mogao učiniti. To nema nikakvog smisla. “

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja