Budi dio naše mreže

Dok katedrala Notre Dame ulazi u važnu fazu svoje rekonstrukcije, tim arheologa iskopao je riznicu povijesti. Rutinsko ispitivanje poda radi pripreme za rekonstrukciju tornja dovelo je do otkrića grobnice i sarkofaga.

/ dz

Stručnjaci vjeruju da će sarkofag, datiran u 14. stoljeće, popuniti neke praznine o srednjovjekovnim pogrebnim praksama, prenosi Aleteia.
Iako nema naznaka tko je pokopan ispod slavne francuske katedrale, stručnjaci vjeruju da sarkofag datira iz 14. stoljeća. Rečeno je da će pronalazak unaprijediti naše razumijevanje srednjovjekovnih pogrebnih praksi. U međuvremenu je ispod poda otkrivena i jama koja datira još od početnog postavljanja temelja, u 11. stoljeću.

Sarkofag

Prema Robb Reportu, grobnice i sarkofag bili su smješteni ispod dijela poda koji datira iz 18. stoljeća. Sarkofag je napravljen od olova i izgleda kao da je stoljećima pomalo zgnječen i iskrivljen.

Iako sarkofag ima određena oštećenja, preliminarna ispitivanja upućuju na to da bi ostaci unutar njega mogli biti izvanredno dobro očuvani. U izvješću Reutersa, Christophe Besnier iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta rekao je da je tim uspio umetnuti malu kameru. Na slikama je tim identificirao tkaninu i organski materijal poput kose i biljaka.

Srednjovjekovni pokop

Biljke koje su otkrivene bile su značajan nalaz, jer bi mogle pomoći u identifikaciji ostataka. Ranije je dokumentirano da su pripadnici društvene elite bili pokapani s lišćem šimšira koji je pomogao u očuvanju tijela. Stručnjaci još uvijek moraju potvrditi vrstu lišća koje je bilo unutar sarkofaga, no sada se smatra da su ostaci pripadali nekom ugledniku.

Ispod poda su također pronađeni slomljeni ostaci skulptura, uključujući par ruku, poprsje bradatog muškarca i nekoliko isklesanog povrća. Ti su ostaci također bili dobro očuvani, a neki su nosili svoju originalnu boju.

Rekonstrukcija

Iako su nalazi fascinantni, arheolozi ne mogu odvojiti vrijeme iskapajući lokalitet. Kako bi ostali na pravom putu za njihovo ponovno otvaranje 2024., rekonstrukcija tornja mora započeti. Za postavljanje masivne skele koju će ovaj posao zahtijevati, pod se mora ponovno zatvoriti i učiniti čvrstim. Science Alert napominje da je arheološki tim dobio rok do 25. ožujka da završi svoj posao.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja