Budi dio naše mreže

Arheolozi koji su iskopavali jedno nalazište u Izraelu napravili su veliki napredak u otkrivanju bizantske crkve iz 6. stoljeća. Natpisi otkriveni u 1500 godina staroj crkvi otkrili su da je posvećena mučeniku, ali stručnjaci još nisu identificirali nepoznatog sveca. Sada je teren nazvan "Crkva slavnog mučenika", a tim će uskoro prikazati neke od artefakata pronađenih u njemu. Pozivamo vas da posjetite ovu crkvu virtualno uz pomoć aplikacije. O svemu u nastavku.

/ dz

Predstojeća aplikacija omogućit će svima virtualni obilazak web stranice s pregledom od 360 stupnjeva, piše Aleteia.
Otkrivena 2017. godine, crkva slavnog mučenika nalazi se oko 40 km jugozapadno od Jeruzalema. Live Science izvještava da je otkriveno tijekom rutinskog pregleda područja radi planirane izgradnje. Otkriće je dovelo do trogodišnjeg iskopavanja koje je otkrilo relikvije, mozaike sa zoomorfnim životinjama i propadajuće crkvene zgrade.

Prema Arheološkoj Wiki, crkvu je financirao car Flavije Tiberije (578.-582.), što sugerira da je tajanstveni mučenik od velike važnosti i slave. Struktura je impresivna svojom veličinom, ali i onim što sadrži. Spektakularni podni mozaici prikazuju ptice, plodove i lišće okružene stupovima uvezenog mramora. Također sadrži rijetku krstionicu u obliku križa.

Na mjestu se nalazi glavna crkva, mnoge bočne kapele, veliko dvorište i crkva u kripti. Benjamin Storchan, direktor iskopavanja u ime IAA -e, primijetio je da je crkva kripti posebno dobro očuvana. On je rekao:

“Otkrili smo nekoliko crkava ovog tipa u zemlji, osobito onih s kriptom koja je u cijelosti preživjela.” Storchan nastavlja objašnjavati da je kripta bila “podzemna grobna odaja u kojoj su se, vjerojatno, čuvale relikvije svetaca”.

Ikonoklazam

Arheološka istraživanja utvrdila su da je to mjesto preživjelo islamsko osvajanje u 7. stoljeću. Čini se da je crkva ostala aktivna sve do 10. stoljeća, kada je napuštena. No, nosi znakove ikonoklazma ili uništavanja slika koje se smatraju heretičkim.

Ovi povijesni ožiljci prevladavali su među mozaicima s životinjama. Bilo je dokaza da je učinjen veliki napor da se takve slike izbrišu. Storchan smatra da se ikonoklazam dogodio tijekom 6. stoljeća zbog unutarkršćanskih reformi. To, međutim, možda nije potpuno točno jer su neki prikazi životinja, poput mozaika ptica, sačuvani.

Arheolozi još uvijek nisu sigurni u identitet slavnog mučenika, iako je Storchan postavio stav da bi to mogao biti Zaharija. Ime se nekoliko puta pojavljuje u Bibliji i bilo je popularno ime tog doba. Ova teorija potkrijepljena je zapisima o svetištu posvećenom Zahariji koje se navodno nalazi u blizini crkve. Samo će vrijeme pokazati, ali Storchan se nada da će daljnja iskopavanja otkriti ovu misteriju.

Crkva slavnog mučenika ima aplikaciju koja će hodočasnicima omogućiti virtualni obilazak mjesta. Aplikacija se pobrinula za digitalno stvaranje web lokacije kakva je bila u 6. stoljeću. Pregled aplikacije postavljen je na YouTube, s punim pogledom na crkvu od 360 stupnjeva. Pogledajte video ispod kako biste istražili Crkvu slavnog mučenika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja