Budi dio naše mreže

Prvoga dana apostolskog pohoda DR Kongo, u utorak, 31. siječnja, papa Franjo se susreo s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Tom prigodom održao je govor koji je IKA objavila u cijelosti. Ovdje izdvajamo:

/ hjb/IKA

“Dok se vi Kongoanci borite da očuvate svoje dostojanstvo i teritorijalni integritet protiv prezira vrijednih pokušaja rascjepkavanja vaše zemlje, dolazim vam, u ime Isusovo, kao hodočasnik pomirenja i mira. Dugo sam čeznuo biti ovdje i napokon dolazim donijeti vam blizinu, naklonost i utjehu cijele Katoličke Crkve”, poručio je Papa i nastavio:

“Želio bih vam se obratiti kroz sliku koja dobro simbolizira blistavu ljepotu ove zemlje: sliku dijamanta. Dragi Kongoanci i Kongoanke, vaša je zemlja doista dijamant stvorenoga; ali svi vi ste beskrajno dragocjeniji od bilo kojeg dobra koje proizlazi iz ovog plodnog tla! Ovdje sam da vas zagrlim i podsjetim da ste od neprocjenjive vrijednosti, da Crkva i Papa vjeruju u vas, vjeruju u vašu budućnost, u budućnost koja je u vašim rukama i u koju zavrjeđujete izliti svoje darove inteligencije, mudrosti i marljivosti. Hrabro, kongoanski brate i sestro! Ustani i ponovno uzmi u svoje ruke, kao čisti dijamant, ono što jesi, svoje dostojanstvo, svoj poziv da kuću u kojoj živiš čuvaš u skladu i miru. Ponovno proživi duh svoje himne, sanjajući i ostvarujući u djelo njezine riječi: ‘Mukotrpnim radom izgradit ćemo zemlju ljepšu nego prije, u miru.’

Crkva i Papa vjeruju u vas, u budućnost koja je u vašim rukama.

Apel za prestanak mržnje i nasilja

Papa je pozvao i na prestanak nasilja i mržnje, “jer su to antiljudski i antikršćanski osjećaji koji paraliziraju razvoj i koji nas vraćaju u mračnu prošlost.” Osudio je razne oblike eksploatacije, kao i politički i, jednako porobljavajući, ekonomski kolonijalizam.

Svjetske čelnike je pozvao da dopuste da Afrika sama bude protagonist svoje sudbine. Podsjetio je da se međunarodna zajednica gotovo pomirila s nasiljem koje proždire afrički kontinent: “Ali ne možemo se naviknuti na krv koja već desetljećima teče ovom zemljom i žanje milijune smrti. Neka se mirovni procesi koji su u tijeku, a koje svim snagama potičem, podupiru djelima, držeći se preuzetih obveza.”

Papa je pohvalio sve mjesne i međunarodne inicijative koje pridonose dobrobiti lokalnog stanovništva i stvarnom razvoju kroz učinkovite projekte.

“U zalaganju za izgradnju budućnosti mira i bratstva bitnu ulogu imaju i članovi civilnog društva, od kojih su neki ovdje prisutni. Često su pokazali da se znaju suprotstaviti nepravdi i degradaciji po cijenu velikih žrtava, kako bi obranili ljudska prava, potrebu solidnog obrazovanja za sve i dostojanstvenijeg života za svakoga. Iskreno zahvaljujem ženama i muškarcima, posebno mladim ljudima ove zemlje, koji su zbog toga u različitoj mjeri patili, i odajem im počast”, naglasio je papa Franjo.

Bog uvijek omogućuje novi početak

“Međutim, kontinuirano ponavljanje nasilnih napada i mnoge neugodne situacije mogle bi oslabiti otpor Kongoanaca, potkopati njihovu snagu, navesti ih da se obeshrabre i povuku u rezignaciju. Ali u ime Krista, koji je Bog nade, Bog svake mogućnosti i koji uvijek daje snagu da se počne iznova, u ime dostojanstva i vrijednosti najdragocjenijih dijamanata ove divne zemlje, njezinih građana, želio bih sve pozvati na hrabar i uključiv socijalni ponovni početak. Svijetla, ali ranjena povijest zemlje to traži, a posebno to mole mladi i djeca. S vama sam te molitvom i blizinom pratim svaki napor za mirnu, skladnu i prosperitetnu budućnost ove velike zemlje. Bog blagoslovio cijeli kongoanski narod!”, zaključio je Sveti Otac svoje prvo obraćanje na apostolskom putovanju u DR Kongo.

Dodajmo ovome da će papa Franjo u prijepodnevnim satima srijede slaviti misu u zračnoj luci “Ndolo”, dok će poslijepodne, u nuncijaturi, biti održana dva susreta: prvi sa žrtvama iz istočnog dijela zemlje, a drugi s predstavnicima karitativnih ustanova.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja