Budi dio naše mreže

Čini se kako je redak iz evanđelja "Ako ovi ušute, kamenje će vikati!" (Lk 19,40) bio inspiracija kolumbijskom umjetniku ostvariti nesvakidašnje djelo.

/ hjb

Iako je umjetnik Dubian Monsalve veliku skulpturu na otvorenom “Trudna planina” dovršio još 2012. u blizini gradića Santo Domingo kod Medellina u Kolumbiji, trebalo je neko vrijeme da zaokupi pozornost međunarodne javnosti. Monsalve, u to vrijeme student koristio je samo rudimentarne poljoprivredne alate kako bi isklesao svoje remek-djelo u kratkom roku od 15 dana, a nije snimio nijednu fotografiju svoje dovršene skulpture, niti je učinio bilo što kako bi promovirao svoj rad, piše Nedjelja.ba.

Prema Monsalveovu intervjuu na kolumbijskom YouTube kanalu Teleantioquis Notica, tek 2015., kada je anonimna fotografija postavljena na internet, “Trudna planina” dobila je više od dva milijuna lajkova na Facebooku i postala turistička atrakcija u inače mirnom gradu.

Nedavno su fotografije skulpture ponovno počele kružiti društvenim mrežama, a objava od 4. lipnja na stranici The Australian Catholics dobila je više od 35000 lajkova.

“To je posveta životu”, objasnio je umjetnik za ACI Prensu, kazavši kako je skulptura “također način odavanja počasti ljudima koji žive u zajednici pogođenoj društvenom i političkom krizom uslijed trgovine drogom 1990-ih. To je bio način da se simbolizira cijeli taj proces koji smo morali proživjeti. Sada mislim kako postoji još jedna nada, unatoč poteškoćama kroz koje smo prošli… Ljudi su se vratili na selo, ponovno su sadili, naseljavaju kuće. Dakle, bila je to počast poput ponovnog rođenja”, rekao je Monsalve.

Također se dotaknuo činjenice da je skulptura ‘izjava’ o njegovim kršćanskim uvjerenjima u obrani života:

Vjernik sam i vjerujem da je život vrijedan svega. Dakle, taj simbol ‘Trudne planine’ također predstavlja ženu koja daje život, jer život je svet – od začeća do njegova prirodnog kraja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja