Budi dio naše mreže

Tjedan ujedinjenoga svijeta mladih Pokreta fokolara ove je godine na internetu i u znaku mira. Bit će riječi o borbi za razoružavanje, akcijama za mir na Bliskom istoku, peticiji protiv embarga za Siriju, planetarne solidarnosti u vrijeme koronavirusa, priče o legalnosti i pravednosti u Aziji i Africi. Dva središnja događanja su u subotu 2. svibnja i u nedjelju 3. svibnja.

/ dt

Tjedan ujedinjenoga svijeta ove se godine održava u internetskoj verziji od 1.– 7. svibnja 2020. u više od stotinu zemalja svijeta. Globalna je to radionica i izložba koju priređuju mladi Pokreta fokolara kako bi ispričali priče, akcije i inicijative što ih u svim dijelovima svijeta poduzimaju među ljudima i narodima, u duhu bratstva, zajedništva i mira i u ovom vremenu Covida 19.

Vrijeme je da se zaustave oružani sukobi i da se svi usredotočimo na pravu bitku za naše živote

Središnja tema je „In time for peace“ ili „Još ima vremena za mir“, s dva središnja događanja na svjetskoj razini i mnogim drugim lokalnim. Riječ je o pravom maratonu, s temama i svjedočanstvima iz svih dijelova našega planeta ispričanima kako bi se istaknuo put čovječanstva prema općemu bratstvu, također i u vremenu koronavirusa.

Porukom Tjedna ujedinjenog svijeta želi se simbolično pridružiti brojnim pozivima na mir i na pozornost prema najugroženijima, što ih papa Franjo upućuje čovječanstvu i u ovom vremenu pandemije, kao i apelu za globalni prekid vatre što ga je uputio generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antònio Guterres: «Vrijeme je da se zaustave oružani sukobi i da se svi usredotočimo na pravu bitku za naše živote. […] Moramo zaustaviti pošast rata koja ugrožava naš svijet. A sve to počinje zaustavljanjem sukoba posvuda. Odmah! To je potrebno našoj ljudskoj obitelji, sada više nego ikada prije.”

Multimedijalni maraton pod naslovom In Time For Peace prenosit će se preko mrežne stranice www.unitedworldproject.org. Na istoj stranici bit će i kalendar lokalnih događanja, s poveznicama za cijeli tjedan, pa će se, primjerice, moći jednom pratiti što se događa u Italiji, drugi put u SAD, potom u Australiji ili u Demokratskoj republici Kongo… O prijenosu s prijevodom na hrvatski jezik uskoro će biti informacija na Facebook stranici Tjedan ujedinjenoga svijeta.

Središnja događanja

U subotu 2. svibnja u 12 sati izravnim internetskim prijenosom povezat će se razni gradovi planeta. Predstavit će se životne priče i akcije, prirediti rasprave sa stručnjacima i izvesti umjetničke performanse.

U nedjelju 3. svibnja od 11 do 12 sati u svakoj vremenskoj zoni virtualno će se trčati Run4unity, sportsko događanje, neprekidna štafeta koja će obuhvatiti cijeli svijet, s igrama, upućenim izazovima, svjedočanstvima i zalaganjem da se simbolično nad kuglom zemaljskom razastre duga mira.

Inače, Tjedan ujedinjenoga svijeta mladi Pokreta fokolara započeli su 1995. godine. Njime žele ostvariti svojevrsnu svjetsku promatračnicu bratstva koje Pokret fokolara ostvaruje na svih pet kontinenata u suradnji s pokretima, udrugama i zajednicama koje rade za mir i bratstvo među narodima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja