Budi dio naše mreže

Papa Franjo će 7. prosinca primiti u audijenciju predsjednicu Margaret Karram zajedno s odgovornima za Pokret fokolara diljem svijeta. Euharistijsko slavlje u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u 18 sati predvodit će prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell.

/ mp

7. prosinca 1943. službeni je datum nastanka Pokreta fokolara. Na taj se dan Chiara Lubich zauvijek posvetila Bogu. Prije točno 80 godina, usred svekolikog razaranja u vrijeme Drugoga svjetskog rata, nastala je mala zajednica koja je htjela ponovno uspostaviti mir i jedinstvo među svima. Uskoro se proširila svijetom, uklapajući se u struju novih crkvenih karizmi. U središtu duhovnosti i djelovanja Pokreta fokolara nalazi se Evanđelje, a posebno Isusova molitva: “Da svi budu jedno” (Iv 17,21).

Danas je prisutan u 182 zemlje, što je znak univerzalnosti i žurnosti jedinstva i sveopćeg bratstva u ovom tako tragičnom i fragmentiranom svijetu. Pokret uključuje i kršćane različitih Crkava, vjernike raznih religija i osobe bez određenog vjerskog uvjerenja.

Papa Franjo primit će 7. prosinca 2023. u audijenciju predsjednicu Pokreta fokolara Margaret Karram i dopredsjednika Jesúsa Morána, te skupinu delegata Pokreta iz cijeloga svijeta.

„Primanje u audijenciju kod Svetog Oca upravo 7. prosinca 2023., točno osamdeset godina nakon prvoga DA Chiare Lubich Bogu, za nas je izniman i iznenađujući dar“, rekla je predsjednica i nastavila: „Želimo Papi donijeti ljubav i naklonost tisuća ljudi u svijetu koji žive karizmu jedinstva i obnoviti naše služenje Crkvi na ovom sinodskom putu, u suradnji s mnogim drugima koji žele pridonijeti miru i ljubavi kako bi liječili rane čovječanstva.”

Istoga dana u 18 sati u bazilici Santa Maria Maggiore (bazilika Svete Marije Velike) bit će slavljena misa zahvalnica za proteklih 80 godina djelovanja Pokreta fokolara koju će predvoditi prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell, zajedno s još nekoliko kardinala, biskupa i svećenika.

„Taj će dan biti završetak hodočašća na neka sveta i značajna mjesta u Asizu, Loretu i Rimu. Njime smo željeli zahvaliti Bogu, moliti ga za oproštenje i ponovno krenuti, hrabro i s nadom. I zajednice Fokolara diljem svijeta proživjet će ovu obljetnicu s istim osjećajima i ciljevima, želeći svjedočili bliskost u bratskoj ljubavi koja nadilazi svaku prepreku i dotiče svaku životnu situaciju”, pojasnila je predsjednica Fokolara, Margaret Karram.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja