Budi dio naše mreže

Zašto je Solomonov hram bio uklesan simbolima palme? Ispostavilo se da slika ima posebno značenje - posebno za kršćane.

/ dz

Kad je Salomon sagradio hram u Jeruzalemu, dao je klesarima prekriti zidove tajanstvenim simbolom. “Na zidovima uokolo hrama, u unutarnjim i vanjskim prostorijama”, kaže Sveto pismo, “izrezbario je kerubine, palme i otvoreno cvijeće.” (1. Kraljevima 6,29) Razumijem rezbarije anđela i, naravno, cvijeće je divan ukras, ali dugo sam razmišljao o palmama, piše Michael Rennier s portala Aleteia.

Detalj je očito važan. U Ezekielovoj poznatoj viziji hrama, on primjećuje, “lice izbočenih zidova bile su ukrašene palmama,” i također kaže, “od poda do područja iznad ulaza, kerubini i palme su bili urezani na zidu vanjskog svetišta.” Hram je prava šuma palmi.

Posljednji ulazak našeg Gospodina u Jeruzalem događa se dok je mnoštvo mahalo palminim granama i stavljalo ih pod njegove noge. Na nebu, sveti Ivan vidi mnoštvo svetaca u dvorani Božjeg prijestolja, kako slave Boga i drže palmine grančice u rukama.

Koja je simbolika palmine grane? Vjerujem da postoje dva značenja, jedno koje je bilo poznato graditeljima hrama i jedno koje je bilo skriveno proročanstvo o Mesiji.

Simbol raja

Da bismo razumjeli značenje palme za graditelje hramova, bilježimo važnost datulje u Izraelu. Postoje mnoge vrste palmi, ali datulja je bila posebno cijenjena zbog svojih plodova. Datulje su pune nutritivne vrijednosti i činile su vitalni dio prehrane ljudi koji su živjeli u polusušnim područjima oko Izraela. Konkretno, nomadi u pustinji uvelike su se oslanjali na plod datulje.

Palme se mogu pronaći po cijelom Bliskom istoku, ali uspijevaju i skupljaju se u blizini izvora vode. To znači da palme obilježavaju vrtna mjesta u pustinji, mjesta gdje voda izvire iz pijeska i stvara oazu. Datulje su putokazi obilja i života, što ih čini prikladnim simbolom Raja.

Isus je stigao u Jeruzalem na Cvjetnicu i bio je proglašen Kraljem i Mesijom. Palme kojima se maše u njegovu čast pokazuju da je on onaj koji će obnoviti raj. U isto vrijeme, nekoliko palminih listova je bačeno pod njegove noge. Na njih su gazili, gazili u blatnu zemlju. To je proročanstvo.

Hram u Jeruzalemu bio je Božji dom na zemlji, mjesto gdje je njegova prisutnost sišla u strahovitoj sili. Kroz žrtve koje su se ondje vršile, ljudima su oprošteni grijesi. Hram je bio slamka spasa za ljude da obnove svoj prekinuti odnos s Bogom.

Hram je bio Eden, raj u kojem je Bog ponovno hodao sa svojom djecom. Na svom putu u unutarnja dvorišta, Izraelci bi se podsjetili na to dok su prolazili pokraj zidova prekrivenih cvijećem i palmama. U središtu svega, oltar je postao simbol za drvo života, mjesto gdje je Bog spasio svoj narod.

Simbol feniksa

Postoji još jedno značenje palmi u hramu. Ovaj se proročanski nadovezuje na simbol palme kao Raja.

Znanstveni naziv za datulju je phoenix dactylifera. Riječ feniks je iz grčkog jezika i, kada se prevede, znači i palma i sunčana ptica. Grci su o ptici suncu ili feniksu učili iz starijih mitova. Konkretno, znali su za legendarnu egipatsku pticu koja bi se svake večeri bacila u vatru, plamteći u crvenoj žeravici. Feniks je poput sunca koje umire na zapadnom nebu, samo da raširi svoja krila i ponovno oživi svake zore kada zlatno sunce ponovno izađe na istoku.

Krist je poput feniksa koji umire i uskrsava, koji širi svoja krila poput sunca na istoku i nosi nas u zoru našeg drugog života. On je svjetlo svijeta.

Legenda povezuje palmu s feniksom, tvrdeći da se mitska ptica voli gnijezditi u granama datulje jer je datulja poznata po svojoj sposobnosti da ponovno izraste nakon oštećenja od požara. Grci su bili fascinirani feniksom i često su sadili palme datulje u blizini svojih svetih mjesta. Na primjer, na oltaru grčkog hrama Apolona u Delosu nalazila se poznata palma. Spominje ga čak i Homer u Odiseji. Apolon je bio božanstvo povezano sa Suncem, pa nije slučajno što legenda kaže da je rođen ispod te palme.

Veza s Kristom

Jesu li Izraelci znali za mitologiju feniksa kada su u zidove hrama urezivali palme? Nisam baš siguran, iako je logično da jesu. Znali oni ili ne, teško je ne ostati zadivljen kao katolik gledajući iz današnjice na proročansko značenje te biljke i kako se povezuje s Kristom.

Palma je simbol Uskrsnuća. Krist je feniks koji umire i uskrsava, koji širi svoja krila poput sunca na istoku i nosi nas u zoru našeg drugog života. On je svjetlo svijeta.

Isus je stigao u Jeruzalem na Cvjetnicu i bio je proglašen Kraljem i Mesijom. Palme kojima se maše u njegovu čast pokazuju da je on onaj koji će obnoviti raj. U isto vrijeme, nekoliko palminih listova je bačeno pod njegove noge. Na njih su gazili, gazili u blatnu zemlju. To je proročanstvo.

Pobjeda našeg Gospodina može doći samo njegovom žrtvom. On mora sići u zemlju, u smrt. Tek tada će sjeme, spaljeno vatrama, ali ne i poraženo, nikad poraženo, tek tada će se otvoriti i izrasti u veliko Drvo života, Krista našeg Uskrslog Spasitelja.

Krist je Hram. On je put u Nebo i poznavanje njega je Nebo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja