Budi dio naše mreže

Švicarska javna radiotelevizija SRF zabranila je voditeljici Wasilili Goutziomitros nošenje lančića s raspelom za vrijeme emisije, objavio je švicarski internetski portal nau.ch, a prenio njemački portal katholisch.de.

/ HKM

“Vidljivo vjersko znakovlje kod voditelja informativnih emisija SRF-a nije predviđeno”, objavio je SRF u četvrtak 23. ožujka na upit portala nau.ch, ne spominjući izričito zabranu. SRF se pritom poziva na svoje publicističke smjernice u kojima između ostaloga piše: “Informativne su emisije sadržajne i analitične. Suradnici SRF-a poštuju odmak prema svim ideologijama i interesnim skupinama”. SRF pritom nije pojasnio povezivanje križa s ideologijama i interesnim skupinama.

Wasilili Goutziomitros od prošle godine vodi popularni televizijski dnevnik “10vor10” (deset do deset). Tijekom emisije nedavno je nosila lančić s malim raspelom. U petak je na twitteru objavila kako “mini križ” za nju nije vjerski simbol, nego dragi predmet iz obiteljskog nasljeđa koji ju već godinama prati u svakodnevici. “Na televiziji ga zapravo skidam, ali je ovaj put u gužvi prošao”, napisala je voditeljica.

Zastupnik Evangeličke pučke stranke u švicarskom parlamentu, bivši evangelički župnik Marc Jost kritizirao je SRF zbog toga događaja. “Zbog ukrasnog predmeta ne može se predbacivati voditeljici da ne poštuje odmak od ideologije. Glede toga očekivao bih više tolerancije od SRF-a ukoliko su sadržaji i komentari neovisni”, izjavio je Jost za nau.ch, pitajući se kome danas smeta simbol koji predstavlja ljubav, milosrđe i pravednost, a osim toga dio je i švicarskog državnog grba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja