Budi dio naše mreže

Švicarski medicinski dužnosnici legalizirali su novu kontroverznu metodu potpomognutog samoubojstva. Poznat kao Sarco Suicide Pod, stroj za 3D ispis nalikuje prijenosnom lijesu, kojim korisnik upravlja iznutra.

/ dz

Švicarski medicinski dužnosnici legalizirali su novu kontroverznu metodu potpomognutog samoubojstva. Poznat kao Sarco Suicide Pod, stroj za 3D ispis nalikuje prijenosnom lijesu, kojim korisnik upravlja iznutra. Stroj bi se mogao koristiti u Švicarskoj do 2022., ali već nailazi na kritike organizacija koje se zalažu za život, prenosi portal Medjugore-info.

Izvještaj The Suna opisuje “mahunu” kao kapsulu za život u lijesu. Zapravo, programer Sarco Suicide Pod dr. Philip Nitschke primijetio je da naziv “Sarco” dolazi od riječi sarkofag, na koju podsjeća mahuna. Nakon što uđe u kapsulu, korisnik mora odgovoriti na niz pitanja prije nego što mu se dopusti pritisnuti puce.

Stroj radi tako da se komora napuni tekućim dušikom, što snižava razinu kisika s 21% na 1%. Nakon što proces započne, potrebno je oko 30 sekundi da korisnik zaspe, a između 5 i 10 minuta da nastupi smrt. Za razliku od drugih načina potpomognutog samoubojstva koji se oslanjaju na lijekove za smrt, Sarco Suicide Pod ubija snižavanjem razine kisika i povisivanjem razine ugljičnog dioksida u krvi.

U intervjuu za Swiss Info, Nitschke je izjavio da je jedan od ciljeva projekta “demedikalizacija” umiranja. Također je napomenuo da je kapsula dizajnirana tako da ne mora biti prisutan liječnik. Nitschke je rekao:

“Teško je prodati nešto što ljudi koriste kako bi okončali svoj život i zato sam zadovoljan kad vidim da sam stvorio nešto korisno i nešto što ću učiniti besplatnim. U Švicarskoj, kako bi dobili lijekove koji se koriste, mora doći liječnik i odobriti primjenu lijeka. Liječnik vas mora posjetiti i odrediti da ste bolesni. Sa ‘Sarcom’ ne morate ništa od toga učiniti, ne koriste se lijekovi i to je jedna od stvari koje mi se sviđaju. Vi ste odlučili da je došlo vrijeme da umrete i ja ću to poštovati i pokušati vam to omogućiti”, rekao je Philip Nitschke, direktor proeutanazijske grupe Exit International.

Švicarska odluka da dopusti korištenje Sarco Suicide Pod već je dobila kritike zagovornika života. Glavni i izvršni direktor Cherish Life Queensland Teeshan Johnson već poziva vladine dužnosnike da prekinu “promotivnu turneju” grupe u Australiji. Rekla je:

“Australija ima razarajući problem samoubojstva, a promicanje samoubojstva, kao što to čini Nitschke, iznimno je opasno i kontraproduktivno za programe prevencije samoubojstava.”

Dok katolički dužnosnici tek trebaju dati službenu izjavu o Sarco Suicide Pod, prijašnje upute o potpomognutom samoubojstvu i dalje su relevantna u raspravi. U srpnju 2021. papa Franjo je rekao:

“Društvo je ljudsko ako štiti život, svaki život, od njegovog početka do njegovog prirodnog kraja, ne birajući tko je dostojan živjeti, a tko nije. Liječnici trebaju služiti životu, a ne oduzimati ga.”

Godine 2011. USCCB, odnosno Biskupska konferencija SAD-a je objavio izjavu o samoubojstvu uz pomoć liječnika, s naslovom “Živjeti svaki dan dostojanstveno”. U poslanici su biskupi sugerirali da potpomognuto samoubojstvo nudi samo lažno suosjećanje i iluziju slobode i napisali:

“Naše društvo treba prihvatiti ono što je papa Ivan Pavao II. nazvao ‘putem ljubavi i istinskog milosrđa’—spremnost da se pacijenti okruže ljubavlju, podrškom i društvom, pružajući im pomoć potrebnu za ublažavanje njihove tjelesne, emocionalne i duhovne patnje. Ovaj pristup mora biti utemeljen na bezuvjetnom poštivanju njihovog ljudskog dostojanstva, počevši od poštivanja inherentne vrijednosti njihovih života.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja