Budi dio naše mreže

Virtualna izložba djela povezanih sa sv. Ivanom Krstiteljem dostupna je na mrežnoj stranici jednog od najstarijeg i najslavnijeg muzeja umjetnosti u svijetu - firentinske galerije Uffizi. Izložba je uzbudljivo putovanje kroz ikonografiju ovog sveca zaštitnika Firence.

/ at

Virtualna izložba “Svetac koji je krstio Krista” dostupna je na mrežnoj stranici galerije, prenosi Rome Reports.

Galerija je podijeljena u nekoliko prostorija prema školama i stilovima u kronološkom slijedu.  Njena kolekcija prikazuje djela od 12. do 18. stoljeća te ima najbolju svjetsku kolekciju radova iz renesanse. Izložena su djela velikih umjetnika kao što su Cimabue, Giotto, Andrea Mantegna, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tizian, Parmigianino, Caravaggio, Rubens, Canaletto, Rembrandt.

Screenshot online izložbe galerije Uffizi, djelo Filippa Lippija

Ivana Krstitelja, što je prikazano u ovoj predinoj izložbi, veliki Rafael prikazao je kao dječaka pustinjaka naslikana s intenzivnim pogledom. Dosso Dossi naslikao ga je pak odjevena u crveno, boju mučeništva, a u pozadini je krštenje Isusovo prikazano na vrlo originalan način. Filippo Lippi je u svome prikazu bio nadahnut vizijom sv. Brigite prema kojoj je sv. Ivan Krstitelj posjetio Krista u jaslama u Betlehemu. Lippi je u pozadinu smjestio drveće posjećeno do korijena što simbolizira poziv sv. Ivana Krstitelja na obraćenje.

Kolekcija također uključuje djela Agnola Bronzina, Andrea del Verrocchia u kolaboraciji s Leonardom da Vincijem, zatim djela bizantske umjetnosti koja ponajviše podsjećaju na mučeništvo. Osim toga tu su i djela Alonsa Berruguete i Vincenza Consanija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja