Budi dio naše mreže

Isusovac Robert Macke smatra da mu pozicija kustosa meteorita u Vatikanskom opservatoriju pomaže u ostvarenju gesla svetog Ignacija Loyolskog prema kojem treba "tražiti i naći Boga u svim stvarima".

/ at

Vatikanski opservatorij osnovao je 1891. godine papa Leon XIII., a isusovački brat Robert Macke koji brine za mjesečevu stijenu iz Apolla 17 priznaje da voli svoj posao u opservatoriju.

Catholic News Service prenosi strast ovog isusovca prema svemiru i znanosti koju usko veže uz vjeru u Boga.

Svemir je veliko mjesto koje je u cijelosti Božje stvorenje te izvor čuda i inspiracije”, navodi isusovac.

“Geslo Vatikanskog opservatorija je ‘Deum Creatorem Venite Adoremus’ (‘Dođi da obožavamo Boga Stvoritelja’). Proučavajući svemir i sve što sadrži, možemo bolje cijeniti Boga koji ga je stvorio. Za nas je znanost oblik obožavanja.”

Macke misije Apollo programa doživljava kao vrlo inspirativne jer odražavaju i podsjećaju na vrijeme jedinstva, odnosno osjećaja koji nedostaje u današnjem društvu. Smatra kako bismo trebali gledate na misije Apollo kao na izvor nadahnuća. Jedinstvo i zajedništvo koje Macke spominje najviše se osjetilo prilikom misije Apollo 11, odnosno prve misije s ljudskom posadom koja se spustila na Mjesec, a čija 50. obljetnica se obilježava 20. srpnja ove godine.

Macke smatra da su misije Apollo i odlazak na Mjesec dokaz da ljudi, radeći zajedno, mogu postići i ono što se smatralo nemogućim.

Macke napominje da su ljudi koji su radili na misijama donijeli sa sobom na misije humanost i vjeru. “Posada Apolla 8, nalazeći se u orbiti oko Mjeseca na Božić 1968. godine, čitala je ljudima na Zemlji iz Knjige Postanka.”

Astronaut na Mjesecu / Foto: Unsplash

Rekao je da se bavi znanošću kao i svaki drugi znanstvenik te da surađuje sa svim znanstvenicima neovisno o njihovoj vjeri jer imaju zajednički cilj i želju za stvaranjem objektivne, dakle dobre znanosti.

Isusovac je također ustvrdio da, budući da je sve stvoreno od Boga, dobro je i vrijedno proučavanja.

Napominje da kontekst u kojem se on osobno bavi znanošću uvelike ovisi o njegovoj vjeri te navodi: “Znanost je za mene produžetak strahopoštovanja i čuđenja koje doživljavam kada promišljam o Božjoj veličini i neizmjernoj ljubavi koja se očituje u svemiru kojeg nam je dao.”

Vatikanski opservatorij posjeduje više znamenja Apollo misija, a mjesečevu stijenu o kojoj Macke brine kao kustos, SAD je poklonio Vatikanskom opservatoriju kao znak dobre volje.

Zvjezdarnica / Foto: Unsplash

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja