Budi dio naše mreže

Vjerojatno ste čuli za suca Franka Caprija, glavnog općinskog suca u Providenceu, Rhode Island, koji je poznat po svojoj TV emisiji Caught in Providence, kao i po svojoj popustljivosti kada je izricao novčane kazne.

/ dz

Popularni TV sudac Frank Caprio nagrađen je za svoje poštene sudske odluke.
Frank Capri, glavni općinski sudac u Providenceu, Rhode Island, poznat je po svojoj TV emisiji Caught in Providence, kao i po svojoj popustljivosti kada izriče novčane kazne.

Unatoč svojih 85 godina, sudac redovito sjedi za sudačkom klupom i donosi mudre odluke, pun empatije i suosjećanja. A te su odluke vidjeli milijuni gledatelja koji su se uvjerili da Caprio stvarno sluša ljude i njihove okolnosti te im daje priliku umjesto da ih osuđuje za njihove nesretne pogreške, piše Aleteia.

Neobičan stil ovog oca petero djece nije prošao nezapaženo od strane jednog svećenika, vlč. Mark Mastin, iz Franklina, Wisconsin. Svećenik Presvetog Srca odvojio je vrijeme da posjeti Caprijevu sudnicu kako bi predao donaciju od 1000 dolara vidno dirnutom sucu.

Vlč. Mastin je sucu objasnio svoje porijeklo i kako je odrastao u ekstremnom siromaštvu zajedno sa svojih sedam braće i sestara. Njegova mama ih je sve sama odgajala, brinući se i za svoju sestru s Downovim sindromom, a na kraju i za oca. Dalje je ispričao kako će njegova mama ostati bez hrane kako bi bila sigurna da njezina djeca mogu jesti. Kao rezultat njezina napornog rada, svećenik i njegova braća i sestre svi su se osjećali blagoslovljenima u svojim životima.

Suosjećanje i milosrđe

Dok je sudac pozorno slušao, svećenik je objasnio kako Caprio – kojeg naziva “velikim čovjekom suosjećanja” – pokazuje vrline tako važne za Katoličku crkvu. Podijelio je da je latinska i teološka definicija suosjećanja “patiti s” i kako Bog pokazuje suosjećanje dok pati s nama.

Udubivši se malo, objasnio je i kako je riječ za milosrđe na hebrejskom, što znači, između ostalih definicija, “putovati s nekim, izvući ga iz dubina očaja”.

Sve te kvalitete vlč. Mastin vidi u sucu. U poslu gdje bi Caprio mogao kazniti one koji krše zakon, on radije sudi pošteno, pokušavajući poboljšati živote onih koji stoje ispred njega, umjesto da puni gradsku blagajnu.

Ali onda je sudac učinio ono što najbolje radi: govorio je razumno, iz srca.

Odgovarajući na ono što je svećenik podijelio, Caprio je istaknuo kako je vlč. Mastin je pokazao važnost “obiteljske jedinice, koja je osnovna jedinica društva”. Dalje je rekao, “tvoj duh, tvoja velikodušnost i tvoje srce potječu od tvoje obitelji, od tvoje mame.”

“Jedan od grijeha svijeta trenutačno je raspad obiteljske jedinice i trebali bismo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo je održali na okupu… ti predstavljaš produkt snažne obiteljske jedinice i majke pune ljubavi.”

Na kraju, njih dvojica su podijelili značajan zagrljaj i oboje će bez sumnje nastaviti utjecati na dobrobit drugih preko svojih službi i poziva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja