Budi dio naše mreže

Ova se pobožnost održava se u zadnjem tjednu korizme, tjednu neposredno prije Uskrsa. To je jedan od glavnih kulturnih i vjerskih događaja u gradu.

/ mdj

Veliki tjedan u Málagi (na španjolskom Semana Santa en Málaga), godišnji je spomen Isusove muke u Málagi, u Španjolskoj.

Tijekom Velikog tjedna, 42 bratovštine (cofradía) čine 45 procesija ulicama Málage prikazujući realistične drvene skulpture koje prikazuju prizore iz Muke ili slike Djevice Marije koja je tužna. Veliki tjedan u Málagi proglašen je 1965. godine slavljem međunarodnog turističkog interesa Španjolske.

Kao i kod drugih događanja Velikog tjedna u Španjolskoj, neki sudionici procesije nose nazarensko ili pokorničko ruho. Ovaj se odjevni predmet sastoji od tunike, kapuljače (kapuljača sa stožastim vrhom) koja služi za skrivanje lica onoga tko ga nosi, a ponekad i ogrtača. Tkanine koje se obično koriste u ovoj odjeći su baršun, damast, saten ili keper.

U nazarene nekih bratovština spadaju i rukavice, škapulari, štole i tunika vezana remenom od esparta. Točne boje i oblici ogrtača ovise o pojedinom bratstvu; u procesiji u Málagi, njihove su boje različite u dijelovima Krista i Bogorodice.

Prijestolja koja nose u procesijama  ogromne su platforme na kojima se nalaze skulpture koje prikazuju različite scene iz evanđelja vezane uz Kristovu muku ili Bogorodičine boli. Svaka bratovština obično izlaže dva prijestolja, prvo bi bilo kiparska scena muke, ili slika Krista; a druga slika Djevice Marije, poznata kao dolorosa.

Struktura prijestolja, poznata kao cajillo, bogato je izrezbarena u drvu, srebru, bronci ili niklanom srebru i nešto pozlaćenih sa zlatnim listićima. U svaki od uglova “cajilloa” postavljaju se svijeće za osvjetljavanje slike ili skulpturalne grupe koja se nalazi u gornjem dijelu cajilloa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja