Budi dio naše mreže

Osnivač Družbe Isusove.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Ignacija Lojolskog. Ignacije je rođen kao Iñigo Lopez de Loyola 1491. u mjestu Loyola, kao najmlađe od trinaestero djece. Majka mu je umrla kad je imao samo sedam godina. Pripadao je plemstvu, pa je primio i odgovarajući odgoj. U dobi od osamnaest godina postao je vojnik. U opsadi Pamplone 1521. Ignacije je zadobio ranu od topovske kugle. Teško ozlijedivši nogu, bio je u smrtnoj opasnosti te su ga liječnici upozorili da se pripremi na smrt. Na svetkovinu svetih Petra i Pavla stanje mu se popravilo.

Dok je bolovao, Ignacije je vrijeme kratio čitanjem. Uglavnom su to bili životi Krista i svetaca. One su na Ignacija ostavile dubok trag te je postao jako pobožan i poželio služiti Kristu. Kad je prizdravio, ostavio je vojnički poziv i posvetio se njezi bolesnika. U to je vrijeme počeo voditi i dnevnik. Potom se uputio na hodočašće u Svetu zemlju. Po povratku, posvetio se obrazovanju u Barceloni, a zatim se uputio i na daljnje studije u Alcalu i Salamancu.

Došavši u sukob s inkvizicijom, shvatio je da se mora bolje teološki obrazovati, stoga je u dobi od trideset i osam godina pošao na studij teologije na pariškoj Sorbonni. U Parizu se ubrzo sprijateljio s Petrom Faberom i Franjom Ksaverskim koji su postali njegovi prvi sljedbenici. Trojica su se zaputila u Rim i stavili se papi na raspolaganje. Ondje ih je primio papa Pavao III. koji ih je 1540. potvrdio kao redovničku zajednicu. Nazvali su se Družba Isusova i Ignacija izabrali za prvog poglavara.

Ignacije je Družbu organizirao na gotovo vojničkim temeljima. Red se ubrzo silno proširio te je bio glavno oruđe katoličke obnove. Ignacije je umro na današnji dan 1556., u dobi od šezdeset i četiri godine. Beatificiran je 1609. godine, a svetim proglašen već 1622. Pokopan je u Rimu u velebnoj crkvi, njemu posvećenoj. Zaštitnik je Družbe Isusove, vojnika, obrazovanja i djelatnika u obrazovanju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja