Budi dio naše mreže

Iako je krštenje dojenčadi posvuda uobičajeno, broj odraslih katekumena u pojedinim zemljama sve više raste, a posebice je to vidljivo na primjerima Francuske i Sjedinjenih Država.

/ ab

Dok se broj odraslih krštenih osoba primjerice u Austriji nakon snažnog rasta između 2016. i 2019. ponovno ustalio na 150 do 200 godišnje, u Francuskoj i SAD-u sakrament krštenja godišnje prime tisuće odraslih, izvještava Kathpress.

Francuska biskupska konferencija izvijestila je o porastu broja odraslih krštenika u odnosu na godinu ranije za 28 posto, a sličan trend bilježi se i u SAD-u. Većina krštenja odraslih obavlja se tradicionalno tijekom uskrsnog bdijenja.

U Francuskoj i SAD-u sakrament krštenja godišnje prime tisuće odraslih.

Ove su godine u Francuskoj krštene 5.463 odrasle osobe, što je za više od tisuću iznad prošlogodišnjeg broja, izvijestio je ured za katehezu i katekumenat Francuske biskupske konferencije.

U 16 od 100 francuskih dijeceza broj se čak udvostručio. To je posebice vidljivo u ruralnim područjima, dok je porast u Parizu iznosio 17 posto. Prema istome izvoru, svaki treći katekumen u dobi je između 18 i 25 godina, dok je 2019. u tu dobnu skupinu spadalo njih 23 posto. Samo dva posto stariji su od 65 godina.

Među odaslim krštenicima prevladavaju žene sa 63 posto udjela, 37 posto njih pripadaju skupini radnika, namještenika i tehničara, 22 posto su studenti. Tri posto odraslih krštenika izjavio je da ima muslimansko podrijetlo.

Ove su godine u Francuskoj krštene 5.463 odrasle osobe, što je za više od tisuću iznad prošlogodišnjeg broja.

Dok broj odraslih krštenih osoba raste, broj krštenja djece mlađe od tri godine u Francuskoj već godinama opada, objavila je Francuska biskupska konferencija.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj krštenih odraslih osoba još je veći. Kathpress je prenio podatke o odraslim krštenicima u nekolicini od ukupno 176 američkih dijeceza, objavljene u srijedu na mrežnoj stranici na španjolskom jeziku “infocatolica.com“.

Prema tome izvoru, najviše odraslih katekumena kršteno je u Atlanti, njih 1.831, u Washingtonu oko tisuću, u Baltimoreu 501, u St. Petersbrugu 350, po 300 u New Orleansu i Fort Worthu, 200 u Philadelphiji i 126 u Grand Rapidsu.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj krštenih odraslih osoba još je veći.

Nadalje, broj katekumena koji se trenutačno pripremaju za kasnije krštenje u većini tih dijeceza veći je od broja dosad krštenih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja