Budi dio naše mreže

Unatoč strogim ograničenjima, isusovac Marko Rupnik, optužen za zlostavljanje, nedavno je otputovao u BiH i Hrvatsku kako bi radio na umjetničkim projektima. Sada je Družba Isusova donijela jasnu odluku i isključila Rupnika, izvještavaju 15. lipnja slovenski katolički list Družina i katholisch.de.

/ mp

Isusovački je red isključio isusovca Marka Rupnika, koji je u nekoliko slučajeva bio optužen za duhovničko, psihološko i seksualno zlostavljanje. U priopćenju Družbe Isusove objavljenom u četvrtak 15. lipnja, koje prenose mnogi svjetski mediji, stoji da je Rupnik smijenjen dekretom „zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti“. U priopćenju isusovaca stoji da Rupnik ima 30 dana za žalbu na odluku.

Kako se navodi u priopćenju, isusovci su od Rupnika zatražili komentar na navode drugih navodnih žrtava koje su se same prijavile nakon što se prošle godine saznalo za zlostavljanja. Međutim, on je to odbio. „Tako smo naložili pateru Marku Rupniku da promijeni zajednicu i prihvati novu misiju u kojoj smo mu kao isusovcu ponudili posljednju priliku da se pomiri sa svojom prošlošću i pošalje jasan signal brojnim žrtvama koje su svjedočile protiv njega da krene putem istine“, nastavlja se. S obzirom na Rupnikovo „ponovno odbijanje“ da bude poslušan ovoj naredbi, isusovci nisu imali izbora nego isključiti Rupnika.

Godine 2022. isusovački je red zabranio Rupniku javno obnašanje svećeničke službe te javno istupanje. Također nije smio napustiti talijansku regiju Lazio. Sankcije su pooštrene u proljeće ove godine. Od tada Rupnik više nije smio javno djelovati kao umjetnik. Mediji su još u ožujku objavili da ne poštuje mjere. Rečeno je da je javno nastavio slaviti mise, također je viđen kako sa skupinama prevodi obilaske Lateranske bazilike. Nedavno je – navodi Družina – talijanski dnevnik Domani objavio da je Rupnik, unatoč zabrani, putovao u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je radio na umjetničkim projektima.

Slučaj Rupnik dospio je u javnost u prosincu 2022. Nekoliko je žena posvjedočilo da ih je seksualno zlostavljao koristeći svoj autoritet duhovnika. Istrage reda, koje je vodila Kongregacija za nauk vjere, završile su zaključkom da je navodno nedolično ponašanje otišlo u zastaru. U drugom slučaju, Rupnik je ekskomuniciran dekretom Kongregacije za nauk vjere u svibnju 2020. nakon tri godine istrage i postupka. Jednu od žena koje je zaveo odriješio je u ispovijedi te je tako počinio jedan od najgorih zločina prema kanonskom pravu. Ekskomunikacija je ukinuta istog mjeseca jer je počinitelj priznao i pokajao se. Zbog toga je više puta izražena sumnja da je Papa osobno naredio brzo ukidanje kazne. Međutim, Franjo je naglasio da on nije bio uključen u tu odluku, izvještavaju katholisch.de i slovenski katolički list Družina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja