Budi dio naše mreže

LaBeouf je sredinom kolovoza proveo nekoliko dana u kapucinskom samostanu u sjevernoj Kaliforniji kako bi se upoznao s duhovnim životom kapucina dok se pripremao za glavnu ulogu u planiranoj filmskoj biografiji Padre Pija. "Ne znam jesam li ikada sreo grupu muškaraca koji su toliko uronjeni u bilo što u svom životu. Tako je privlačno vidjeti ljude koji se potpuno predaju nečemu tako božanskom.”

/ dz

Shia LaBeouf poznat je po tome što odlazi u ekstreme kako bi se pripremio za svoje filmske uloge, ostavljajući ožiljke na licu ili vadi zub kako bi ušao u ulogu koju glumi. Za film “Fury” iz 2014. navodno se tjednima odbijao tuširati kako bi dočarao nedostatak higijene tijekom ratovanja, piše Claire Giangravé s portala Religion News Service.

Čak je i LaBeouf bio impresioniran životom redovnika kapucina.

“Potpuno sam uronjen u nešto veće od sebe”, rekao je LaBeouf u objavi na Instagramu koju je prošlog tjedna objavio kapucin fra Hai Ho.

LaBeouf je sredinom kolovoza proveo nekoliko dana u kapucinskom samostanu u sjevernoj Kaliforniji kako bi se upoznao s duhovnim životom kapucina dok se pripremao za glavnu ulogu u planiranoj filmskoj biografiji Padre Pia, kapucinskog svećenika. Datum izlaska filma, zamisao redatelja Abela Ferrare i s kojim glumi Willem Dafoe, nije objavljen.

LaBeouf je proveo nekoliko dana sredinom kolovoza smješten u kapucinskom samostanu u sjevernoj Kaliforniji kako bi se upoznao s duhovnim životom kapucina. Pio je nakon Prvog svjetskog rata živio u talijanskoj regiji Puglia, kada su nevjerojatne stope siromaštva i rastući fašistički pokret potresli zemlju i utrli put diktaturi Benita Mussolinija i umiješanosti Italije u Drugi svjetski rat.

Pio je bio cijenjen u Pugli zbog svojih dobrotvornih djela, ali je postao poznat po čudima koja je činio i po tome što je primio stigme: tragovi na njegovim rukama i nogama nalik na rane koje je Krist pretrpio dok je bio pribijen na križ. Nadahnuo je duboke pobožne sljedbenike diljem svijeta, a posebno u Italiji.

Strogo sankcioniran od strane crkve za života, Piju, koji je umro 1968. u 81. godini, ponekad je bilo zabranjeno propovijedati i obavljati sakramente. No, prije Pijeve smrti, sveti Pavao VI. odbacio je sve optužbe na njegov račun, a 2002. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio ga je svecem.

“Ne znam jesam li ikada sreo grupu muškaraca koji su toliko uronjeni u bilo što u svom životu. Tako je privlačno vidjeti ljude koji se potpuno predaju nečemu tako božanskom.”

Papa Franjo dao je Pijeve posmrtne ostatke donijeti u Rim tijekom Jubileja milosrđa 2015.-2016., što je privuklo ogromnu mnoštvo u Vatikan. Kako bi obilježio 50. godišnjicu Pijeve smrti, Franjo je posjetio južnotalijanske gradove Pietrelcinu i San Giovanni Rotondo, gdje je fratar živio i propovijedao, te ga opisao kao “apostola ispovjedaonice”. Duže kose i hrapave brade koja podsjeća na prepoznatljivi izgled Padre Pia, LaBeouf je u objavi na Instagramu rekao: “Ne znam jesam li ikada sreo grupu muškaraca koji su uronjeni u bilo što u svom životu. Super je privlačno vidjeti ljude kako se potpuno predaju nečemu tako božanskom. Srce je dirljivo znati da postoji ovakvo bratstvo.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hai Ho OFMCap (@frhaiho)

Franjevci kapucini, čiji je red osnovan 1525. godine, žive u stilu života i poruke sv. Franje Asiškog, polažući zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. „Iako svaki dan odvajamo vrijeme za molitvu, naš molitveni život, kao što je Časoslov, sveti sat klanjanja pred Presvetim Sakramentom, ili krunica pomaže nam da ostanemo u odnosu s našim Gospodinom i ispunjavamo naše službe, kao što je ispovijed ili donošenje svete pričesti bolesnicima”, rekao je za Religion News Service jedan fratar koji je prošli tjedan proveo vrijeme s LaBeoufom.

Fratar je rekao da su s glumcem podijelili svoj životni stil i iskustvo zajednice, koji se želio pripremiti za ulogu Padre Pija kako bi mu pomogao da na što točniji način prikaže “fratarski život”. Usredotočenost isključivo na asketske aspekte života Padre Pija promašilo bi širu sliku, kaže fratar. Suštinski aspekt života Padre Pija, objasnio je fratar, bio je način na koji se “vjernici mogu povezati s njim, jer se dao povezati s drugima”.

LaBeouf je na društvenim mrežama rekao da je “nije dočekao ništa osim milosti” i da je naučio o odnosu kapucina i Pia prema Bogu.

“Kada snimate film o Padre Piju, važno je pokazati da je bio čovjek. Bio je brat među braćom svoje redovničke zajednice. Njegova osobna svetost bila je velika”, rekao je. “Međutim, bio je i brat koji je dijelio šale ili odlazio u šetnju.”

LaBeouf je na društvenim mrežama rekao da “nije dočekao ništa osim milosti” i da je mnogo naučio o odnosu kapucina i Pija prema Bogu. “Pokušavamo se približiti što je moguće točnijem prikazu kako je biti fratar i pokušavamo se što više približiti ljudskom, opipljivom, taktilnom odnosu koji je ovaj čovjek imao s Kristom i donijeti Radosnu vijest svijetu”, rekao je LaBeouf. LaBeouf, koji dolazi iz mješovitog židovskog i kršćanskog kućanstva, rekao je za časopis Interview da je “pronašao Boga” dok je snimao “Fury”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja