Budi dio naše mreže

Opatija Gospe Getsemanske katolički je samostan u Sjedinjenim Državama u blizini Bardstowna, u okrugu Nelson. Samostan je osnovan 21. prosinca 1848. i uzdignut u opatiju 1851., te se smatra matičnom kućom svih trapista u Sjedinjenim Američkim Državama.

/ mdj

Slijedeći Pravilo svetog Benedikta, redovnici trapisti žive kontemplativnim životom vjerne molitve i rada. Samostan se nalazi na farmi od 810 ha. Redovnici uzdržavaju sebe i opatiju kroz svoju trgovinu te Gethsemani Farms, koja nudi ručno rađene voćne kolače. Zanimljivo, Gethsemani je bio dom redovnika trapista, društvenog aktivista i pisca Thomasa Mertona od 1941. do njegove smrti 1968., stoji na njihovim mrežnim stranicama.

Ova se zajednica sastoji od oko 40 redovnika trapista. Trapisti su živjeli, molili i radili u ovoj kući više od 170 godina. “Slijedimo Isusov poziv da postanemo njegovi učenici. Naš samostan je škola služenja Gospodinu, poligon ljubavi. Tu ljubav redovnik izražava svojom željom da zajedno dijele život u srcu Crkve i da svakodnevno rastu u Kristu. Naše poslanje je slavljenje Božjeg milosrđa i navještaj približavanja Kraljevstva”, objasnili su. Gethsemani je najstariji trapistički samostan u zemlji koji još uvijek djeluje.

Kako žive trapisti?

Usklađivanje molitve i rada života kao trapista usredotočen je na vjeru u snagu duboke ikontemplativne molitve, slijeđene stoljećima stara Pravila sv. Benedikta. Najjednostavnije – u jednostavnosti, tišini i odvojenosti od svijeta – mole i rade. 

Njihove aktivnosti i odijevanje su jednostavni i skromni. Život kao trapist održava određene stupnjeve odvojenosti od vanjskog svijeta – kako bi neprestano obnavljali sebe i svijet kroz molitvu.  Dani su isprekidani čestom molitvom i bogoslužjem, proučavanjem svetih tekstova i jednostavnim, poštenim radom. “Svaka aktivnost obogaćuje drugu, održavajući naše ruke, srca i um potpuno živima – tako da smo uvijek spremni slušati i odgovoriti na Božji poziv”, ističu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja