Budi dio naše mreže

OPEN DOORS: U 45 od prvih 50 zemalja na popisu, kršćani se suočavaju s "ekstremnim" ili "vrlo visokim" razinama progona. To je pet zemalja više nego prošle godine.

/ hjb

Međunarodna udruga za Open doors objavila je Izvješće i Popis za 2020. koje otkriva da oko 260 milijuna kršćana doživljava “visoku razinu progona” u prvih 50 zemalja na popisu.

  • Svakoga dana prosječno osam kršćana bude ubijeno zbog svoje vjere, a 23 kršćana silovano ili seksualno uznemiravano iz istoga razloga.
  • Svakoga tjedna prosječno napadnute su 182 crkve ili kršćanske zgrade, a 276 kršćanskih domova spaljeno je ili uništeno.
  • Svakoga mjeseca prosječno 309 kršćana bude nepravedno zatvoreno zbog svoje vjere.

Progoni kršćana u svijetu – foto: Facebook

Izvještaj također navodi da je tijekom izvještajnog razdoblja 2019. (1. studenog 2018. do 31. listopada 2019.) napadnuto 9.488 “crkava ili kršćanskih zgrada” – ili prosječno 25 dnevno. Za usporedbu, Open doors u prošlogodišnjem su izvješću zabilježila napad na 1.266 crkava ili kršćanskih zgrada.

Trendovi progona

1. Napada se sve više crkava

Napadi na crkve porasli su nevjerojatnih 500 posto – 9.488 u usporedbi s 1.847 prethodne godine. Ti napadi uključuju zatvaranje crkava, a značajno povećanje uvelike se odnosi na akcije kineskih vlasti.

2. Sve manje kršćana ubija se zbog svoje vjere

U 2019. godini, zbog svoje vjere ubijeno je 2983 kršćana. Ta je brojka šokantna i uznemirujuća, ali je manja od broja ubijenih vjernika prijavljenih u 2018. godini (4.305) ili 2017. (3.066). To je uglavnom zbog manje ubojstava u Nigeriji (12.) koja, međutim, i dalje ostaje najopasnija zemlja za kršćane i u kojoj će najvjerojatnije biti ubijeni zbog svoje vjere.

3. Progon uz pomoć digitalnih tehnologija

Progoni prate moderni razvoj, a vlade sve više koriste nadzor. “Eksplozija” digitalnih tehnologija koristi se za nadzor kršćana, posebno u Kini (23.) i Indiji (10.). U tim se zemljama za prepoznavanje i diskriminaciju vjernika koristi tehnologija prepoznavanja lica i umjetna inteligencija.

4. Radikalni islam i dalje se širi

U Siriji (11.) i Iraku (15.) neki se kršćani počinju vraćati kući i obnavljati zajednice. Ali Crkvi i dalje prijete stalna prisutnost islamskih ekstremističkih skupina i trajna politička nestabilnost. To je pokazao i nedavni turski vojni upad na sjeveroistok Sirije. U subsaharskoj Africi radikalne islamske skupine također koriste nestabilnost u zemljama poput Malija (29.), Nigera (50.) i Burkine Faso (28.). (u zagradama su mjesta koja spomenute zemlje drže na spomenutom Popisu)

A znate li tko je prije 65 godina pokrenuo organizaciju Open doors?

Godine 1955. mladi Nizozemac Anne van der Bijl otišao je na kongres komunističke mladeži u Poljskoj, u to vrijeme dio sovjetskog bloka. Ali on nije bio komunist: on je bio kršćanin. U njegovom kovčegu nalazila se njegova Biblija i odjeća te stotine brošura “Put spasenja”, koje je namjeravao dijeliti.

Taj je mladić postao poznat kao brat Andrew. I njegovo je putovanje promijenilo svijet.

Iza Željezne zavjese otkrio je Crkve kojima očajnički trebaju Biblije, podrška i molitva. Tijekom tog prvog posjeta pozvali su ga govoriti u jednoj baptističkoj crkvi u Varšavi. O tom susretu u svojoj najprodavanijoj knjizi ‘Božji krijumčar’ piše: “Na kraju mog obraćanja pastor je rekao nešto najzanimljivije od svega: ‘Želimo vam zahvaliti što ste došli k nama. Čak i da niste rekli ni riječ, značilo nam je puno samo to što smo vas vidjeli. Znate, ponekad se osjećamo kao da smo sami u svojoj borbi.'”

Molitva da oslijepe zdrave oči

U sljedećim je godinama brat Andrew često putovao iza Željezne zavjese, hrabro stavljajući svoj život na kocku da bi, na vrhuncu Hladnog rata, skrivećki prenosio Biblije. Njegov je rad obuhvaćao mnoga desetljeća i više zemljopisnih lokacija. U spomenutoj knjizi opisuje prolaze kroz opasne granične prijelaze u svojoj plavoj VW Bubi, a zaštitni znak bila mu je molitva koju bi izgovarao dok je “švercao” Bibliju i kršćansku književnost preko granice:

Brat Andrew u akciji / foto: Facebook

“Gospodine, u svojoj prtljazi imam Sveto pismo koje želim ponijeti Tvojoj djeci. Kad si bio na zemlji, dao si slijepim očima da vide. Sada, molim Te, ‘oslijepi’ zdrave oči i ne daj da stražari vide stvari koje ne želiš da vide.”

Više od Biblije

Kako je posao rastao, pridružili su mu se i drugi i započeo je posao dijeljenja Biblija vjernicima u komunističkim zemljama. Tako je mala nizozemska misija brata Andrewa postala međunarodna služba koja u više od 60 zemalja djeluje na jačanju progonjene Crkve.

Otvorena vrata i dalje distribuiraju stotine tisuća Biblija i kršćanskih knjiga svake godine. Ali također formiraju kršćanske vođe i podržavaju progonjene kršćane na druge načine.

“Kad sam prvi put otkrio progonjenu crkvu iza Željezne zavjese, imali su snažnu potrebu za Biblijom”, kaže brat Andrew. “Ali kako se naše služenje širilo, pojavile su se i druge potrebe. Primjerice, u nekim zemljama pastorima pružamo obuku kako bi bili učinkovitiji vođe svojih zajednica. U drugim regijama kršćani su diskriminirani, priječi im se obrazovanje i kvalitetna prilika za posao. Tamo možemo Crkvu ojačati davanjem malih zajmova kako bismo pomogli kršćanima pokrenuti posao. Tako da potrebe i strategije variraju od zemlje do zemlje.”

Brat Andrew most s islamom

Europa se danas promijenila. Glavna prijetnja kršćanima danas ne dolazi od komunizma, već od radikalnog islama. Brat Andrew mnogo putuje u islamskom svijetu, razgovarajući s vođama Hamasa, Islamskog džihada i Hezbollaha. Jedan je od rijetkih zapadnih vođa koji redovito putuju na Bliski Istok kao Kristov ambasador među tim skupinama. Također je slomio vjerske barijere među kršćanima, propovijedajući u katoličkim i koptskim pravoslavnim crkvama.

Brat Andrew često kaže: “Naša se misija zove ‘Otvorena vrata’ jer vjerujemo da su sva vrata otvorena, bilo kada i bilo gdje. Doslovno vjerujem u to. Sve dok ste voljni ići i ne brinuti hoćete li se vratiti, svaka vrata otvorena su za ulazak i navještaj Krista.”

Svakodnevna poslušnost

Priča brata Andrewa neobična je. Ali i sam uvijek naglašava da je to jednostavno zato što je slijedio Boga. Open Doors danas ima baze i osoblje u cijelom svijetu. Današnja generacija “Brata Andrewa” još uvijek krijumčari Biblije u neprijateljski nastrojena područja. Oni i dalje idu gdje god je potrebno kako bi marginaliziranim, izoliranim i progonjenim kršćanima širom svijeta pokazali da nisu zaboravljeni i da nikad nisu sami.

Tim Open Doors ispred legendarne Bube / foto: Facebook

U Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana molimo za to jedinstvo, ali i za one koji na sve načine pomažu kršćanima u zemljama u kojima ih se progoni izravno ili neizravno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja