Budi dio naše mreže

U povodu proglašenja blaženim Ivana Pavla I., 4. rujna na Trgu sv. Petra, za javnost se u Canale d'Agordo, u predjelu Belluno otvara kuća u kojoj je 17. listopada 1912. godine rođen Albino Luciani.

/ md

U vrtu brončani kip prikazuje ‘Papu osmijeha’ kako prima cvijeće od djevojčice, koja je zahvaljujući njegovom zagovoru čudesno ozdravila 2011. godine u Buenos Airesu, izvijestio je Vatican News.

“Novi početak” rodne kuće Albina Lucianija, nezaboravnog pape Ivana Pavla I. koji će biti proglašen blaženim 4. rujna, sav je u njegovom poznatom osmijehu i u rukama otvorenim za druge. Predstavljen je u brončanom kipu koji je 23. travnja svečano otkriven u vrtu kuće.

Izradio ga je majstor iz Trevisa Carlo Balljana, “kipar vjetra”, koji je od bronce načinio i relikvijar za beatifikaciju pape Wojtyłe, a statua u prirodnoj veličini prikazuje papu rođenog u Canale d’Agordo 17. listopada 1912., dok od djevojčice prima cvijeće.

To čudo dovelo je do beatifikacije koju će papa Franjo slaviti u rujnu na Trgu sv. Petra.

Ona je vrlo mlada Argentinka izliječena od teške bolesti u Buenos Airesu 2011. godine, zahvaljujući zagovoru Ivana Pavla I. To čudo dovelo je do beatifikacije koju će papa Franjo slaviti u rujnu na Trgu sv. Petra.

Otvorena za posjete od petka do nedjelje

No u obnovljenoj kući u ulici Via Rividela 8, u tom selu od nešto više od tisuću duša u Belluno Dolomitima, hodočasnici i posjetitelji će od petka do nedjelje (od 9 do 12 i od 15 do 18 sati) moći obići obnovljene prostorije i novu sobu napravljenu u prostranom potkrovlju.

Tu je uređen prostor za susrete, sastanke i trenutke molitve, u kojem se može pogledati kratki film o posjetu svetog Ivana Pavla II. toj kući u kolovozu 1979., godinu dana nakon iznenadne smrti njegova prethodnika, nakon samo 33 dana pontifikata.

Dar kardinala Stelle i biskupije Vittorio Veneto

Sve to učinjeno je zahvaljujući biskupiji Vittorio Veneto, u kojoj je Albino Luciani bio biskup od 1959. do 1970., a koja je 2019. od blaženikove rodbine kupila veliku kuću iz 18. stoljeća, adaptiranu krajem devetnaestog stoljeća i proširenu pedesetih godina prošlog stoljeća.

Prije godinu dana, u 80. godini života, kardinal Beniamino Stella, postulator kauze beatifikacije Ivana Pavla I., rođen u regiji Vittorio Veneto, otkrio je da je zgradu kupio vlastitim sredstvima, te da ju je darovao biskupiji iz koje potječe.

Dobročinitelj počasni građanin u Canale d’Agordo

U znak zahvale kardinalu Stelli, prefektu emeritusu Kongregacije za kler, načelnik Canale d’Agordo Flavio Colcergnan proglasio ga je počasnim građaninom. No Venecijanski patrijarhat (koji je Luciani također vodio, od 1970. do 1978.), Talijanska biskupska konferencija i Općina Canale d’Agordo također su pridonijeli obnovi kuće, četiri kata kojima se može pristupiti iz vrta, u Via XX agosto.

Konkretno, obnovljen je električni i vodovodni sustav, ojačani su podovi, balkoni i krovište, zamijenjene su perimetarske ograde vrta te je učinjena restauracija potkrovlja, koje se sada koristi kao nova konferencijska i video sala sa sanitarnim čvorom.

Proslava otvaranja

Kuća je od 23. travnja vraćena na rutu za obilazak mjestâ Ivana Pavla I. u njegovom rodnom mjestu, s muzejom Albina Lucianija, kojim upravlja Fondazione Papa Luciani di Canale d’Agordo, i crkvom San Giovanni Battista u župi malenoga i mladoga Albina. Prvi događaj posvećen je službenoj inauguraciji rodne kuće.

Nakon pozdrava biskupa Belluno-Feltre Renata Marangonija i uvoda Corrada Pizziola, biskupa dijeceze Vittorio Veneto, uslijedile su intervencije kardinala Beniamina Stelle, patrijarha Venecije mons. Francesca Moraglie, gradonačelnika Colcergnana, arhitektice odgovorne za nadzor izgradnje Glorije Manere i direktora Muzeja Albina Lucianija Lorisa Serafinija.

Susret je moderirao don Mirco Miotto, dijecezanski referent za rodno mjesto pape Lucianija. Na kraju, gradonačelnik je kardinala Stellu proglasio počasnim građaninom.

Blagoslov obnovljene kuće i novog kipa

Potom su se svi uputili do vrta rodne kuće gdje su blagoslovljeni restauratorski radovi te je svečano otkriven brončani kip posvećen papi Lucianiju koji je darovao kipar Balljana zahvaljujući doprinosu poduzetnika Rema Mosolea. Subota, 23. travnja, bio je tek prvi u nizu bogatih termina zakazanih za 44. izdanje događaja nazvanih “Appuntamento estivo con Papa Luciani”, koji će kulminirati beatifikacijom u Rimu, a završit će se 11. rujna misom zahvalnicom u Canale d’Agordo.

I kada je postao biskup i patrijarh, Albino je često u ovom domu pronalazio smještaj kod svojega brata, nevjeste i nećaka.

Serafini: Canale slavi poniznost i svetost svog sina

O svemu tome, ali prije svega o obnovljenoj rodnoj kući Albina Lucianija, Alessandro Di Bussolo je za Vatican News razgovarao s Lorisom Serafinijem, ravnateljem muzeja Musal, posvećenog budućem blaženiku. “I kada je postao biskup i patrijarh, Albino je često u ovom domu pronalazio smještaj kod svojega brata, nevjeste i nećaka.

Prostorije koje je koristio dok je bio biskup – sve do posljednjeg puta kada je došao 29. lipnja 1978., dva mjeseca prije izbora za Papu – također su obnovljene”, naglašava Serafini.

Budućeg papu krstila je žena

U kući se mogu pronaći radni predmeti Albinovog oca Giovannija koji je “bio električar, kovač i stolar. Zidar. Mama [Bortola Tancon] je bila jako dobra u šivanju i tu je njezin originalni stroj.

Budućeg papu i blaženika je 17. listopada 1912. krstila primalja Maria Fiocco.

Što se tiče Albina, s druge strane, tu su povoji u koje je umotan čim se rodio, a prije svega soba u kojoj je rođen ujedno je soba u kojoj ga je primalja također krstila zbog neposredne životne opasnosti”, dodaje ravnatelj Serafini. Budućeg papu i blaženika je 17. listopada 1912. krstila primalja Maria Fiocco.

Muzej 2016. inaugurirao državni tajnik Parolin

Prostorija krštenja također je prikladno obnovljena. “A onda postupno i sobe u kojima je živio i odrastao sa svojim mlađim bratom, starijim sestrama i mlađom sestrom. Zatim je tu soba u kojoj je ispratio oca do posljednjeg daha i na kraju soba u kojoj je mogao pronaći smještaj, kao biskup i patrijarh kada je uspio naći vrijeme da dođe svojoj obitelji, upravo zato što je imao divnu vezu sa svojim bratom”, kaže nadalje u razgovoru ravnatelj muzeja, podsjećajući da je muzej 2016. inaugurirao državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin.

Albino Luciani posjetio Split 1976. godine

Dvije godine prije nego je izabran za rimskog biskupa, od 10. do 13. rujna 1976. Albino Luciani je, kao službeni predstavnik Talijanske biskupske konferencije, boravio i u Splitu, gdje je sudjelovao na komemoraciji žrtvama zrakoplovne nesreće.

Albino Luciani za papu je izabran u godini trojice papa, 26. kolovoza 1978., a umro je samo 33 dana kasnije 28. rujna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja