Budi dio naše mreže

Kardinal Albino Luciano izabran je za papu 26. kolovoza 1978. te je bio poznat i kao "Nasmiješeni papa". Iako je njegov ponitifkat kratko trajao, Ivan Pavao I. je ostavio značajan trag u Crkvi.

/ ps

Prije 42 godina, 26. kolovoza, za papu je izabran kardinal Albino Luciano, poznatiji kao Ivan Pavao I. Iako je njegov pontifikat bio među najkraćim u povijesti – sveukupno 34 dana – svjedočanstvo Ivana Pavla I. za vrijeme pontifikata, ali i za čitava života, ostavio je vidljiv trag u Crkvi te se trenutno istražuje slučaj koji bi mogao doprinijeti njegovoj beatifikaciji, piše Vatican News.

Riječima njegova nasljednika, sv. Ivana Pavla II., njegova je važnost obrnuto proporcionalna trajanju njegova pontifikata, te je i danas referentna točka u povijesti sveopće Crkve.

U medijima je bio prozvan “Nasmiješenim papom”, te u kratkom vremenu njegova pontifikata je svijet upoznao njegovu blagu narav kojoj nije nedostajala ni duhovna bistrina i energičan pristup pastoralu.

Kadinal Luciano, dotadašnji venecijanski patrijarh, postao je prvi papa s dva imena, time odavši počast njegovim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI., koji su ga proglasili biskupom pa kardinalom. U medijima je bio prozvan “Nasmiješenim papom”, te u kratkom vremenu njegova pontifikata je svijet upoznao njegovu blagu narav kojoj nije nedostajala ni duhovna bistrina i energičan pristup pastoralu. Tomu svjedoči i njegov stav i rad na Drugom vatikanskom koncilu.

Papa Ivan Pavao I./Foto: Vatican News

Naime, za vrijeme zasjedanja sabora, budući papa je imao duboki doživljaj sveopće Crkve. 1963. u pismu vjernicima svoje biskupije, poručio im je kako sjedeći u dvorani za vrijeme koncila, dovoljno mu je bilo podići pogled na stepenice pred njim. Tada bi primjetio dugačke brade misionarskih biskupa, crnu kožu Afrikanaca, snažne crte lice Azijata… “Dovoljno mi je izmijeniti tek nekoliko riječi s njima kako bi se otvorile vizije i potrebe o kojima nismo ni znali”, poručio je tadašnji kardinal Luciano. Drugim riječima, objasnio je, tada pojedinac doživljava tzv. “kršćanski optimizam” koji obećava biti plod koncila, nasuprot raširenom pesimizmu relativističke kulture.

Trenutno se proučava slučaj čuda koji bi mogao doprinijeti njegovoj beatifikaciji

Kauza za kanonizaciju papu Ivana Pavla II. otvorena je 2003. Kongregacija proučava brojna svjedočanstva i dokumenata, a trenutno se proučava slučaj čuda koji bi mogao doprinijeti njegovoj beatifikaciji, a radi se o navodnom čudesnom ozdravljenju po njegovom zagovoru koji se dogodio 2011. u Argentini, u Buenos Airesu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja