Budi dio naše mreže

Turist, prema policijskim navodima, radikalni židov iz Amerike, u četvrtak 2. veljače ujutro srušio je s postolja Kristov kip u crkvi Osude u starom dijelu Jeruzalema, unakazivši pritom lice kipa. Čuvar u svetištu je počinitelja ubrzo svladao i predao izraelskoj policiji.

/ hjb

Prije otprilike dva tjedna oskvrnjeno je i protestantsko groblje na brdu Sionu. Na zidovima samostana u armenskoj četvrti ispisani su pak grafiti “Smrt kršćanima”, a vandalizirane su i prostorije koje se koriste kao crkva u maronitskom središtu Ma’alot. Ciljevi napada bili su i kršćanski restorani na Novim vratima u kršćanskoj četvrti.

Foto: Abouna.org/Facebook

“Sa zabrinutošću pratimo i snažno osuđujemo ovaj rastući niz ozbiljnih djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice u Izraelu. Nije slučajno da se legitimizacija diskriminacije i nasilja u javnom mnijenju i u trenutnom izraelskom političkom okruženju također pretvara u djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice. Očekujemo i zahtijevamo da izraelska vlada i agencije za provođenje zakona djeluju odlučno kako bi zajamčili sigurnost svim zajednicama, zajamčili zaštitu vjerskih manjina i iskorijenili vjerski fanatizam. Osobito mislimo na ove ozbiljne incidente netolerancije, zločine mržnje i vandalizma usmjerene protiv kršćana u Izraelu”, ističe se u priopćenju Franjevačke kustodije Svete Zemlje.

Sa zabrinutošću pratimo i snažno osuđujemo ovaj rastući niz ozbiljnih djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice u Izraelu.

Spašavanje Isusovog kipa / Foto: Abouna.org

Latinski patrijarh Jeruzalema nadbiskup Pierbattista Pizzaballa nedavno je upozorio na rastuće napetosti između vjerskih zajednica u Svetoj Zemlji i izrazio zabrinutost zbog mogućih posljedica. “Radikalne snage u Izraelu mogle bi biti ohrabrene ponašanjem dijelova izraelske vlade i nastaviti napadati kršćane”, poručio je kardinal.

Njemački benediktinac Nikodemus Schnabel za KNA je komentirao ‘ciljane napade’. “Mora se postaviti pitanje postoji li povezanost osjetnog povećanja protukršćanskog nasilja iz mržnje i stanovite retorike kakva se čuje od određenih članova vlade”, rekao je o. Schnabel, koji obavlja dužnost patrijarhalnog vikara za dušobrižništvo migranata i azilanata u Jeruzalemu.

Crkva presude, u kojoj se dogodio najnoviji napad, pripada svetim mjestima kojima upravlja Franjevačka kustodija u Svetoj Zemlji. Na tome se mjestu nalazi i Franjevački biblijski studij (Studium Biblicum Franciscanum), kao i najstariji jeruzalemski muzej koji se bavi poviješću i kulturom kršćanstva u Svetoj Zemlji, s ranokršćanskom arheološkom zbirkom otvorenom 1902. godine. Ondje je proteklih godina otvoren i Muzej Svete Zemlje s arheološkim i povijesnim odjelima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja