Budi dio naše mreže

U noći s 23. na 24. travnja dogodio se veliki napad na koptske kršćane u središtu egipatskog grada Minye.

/ mdj

Pomoć kršćanima u nevolji tjednima upozorava na sve veće nasilje nad kršćanima, uključujući i otmice mladih kršćanki. Sada je došlo do otvorenog izbijanja nasilja fanatičnih muslimana nad kršćanima“, priopćila je zaklada papinskog prava Christen in Not. Glavni tajnik zakladeElmar Kuhn izjavio je da je pritom bilo i poginulih, ali zasad nema konkretnih podataka o tome, donosi nedjelja.ba.

U valu nasilja, muslimanski fanatici u koordiniranoj akciji palili su kuće koptskih kršćana i priječili ih da iziđu iz njih. „Tako nešto nismo više smatrali mogućim u današnjem svijetu. Kao i u mnogim ranijim prigodama, policija je reagirala s velikim zakašnjenjem. Vatrogasci su stigli tek kad je koptska četvrt bila potpuno u plamenu, a krici zaključanih ljudi prodirali kroz zidove koji su se rušili“, rekao je Kuhn.

„Egipatske vlasti nisu u stanju same suprotstaviti se napadima na kršćane. Sad napokon mora reagirati i službeni islam, moraju reagirati imami i učenjaci. U Kuranu nema opravdanja za uništenje kršćana“, naglasio je i dodao kako su snage sigurnosti na kraju ipak stigle te barem uhitile nekoliko ekstremista i obećale pomoć pri uklanjanju nastale štete.

“Ali to neće oživjeti mrtve“, podcrtao je Kuhn i podsjetio kako je Pomoć kršćanima u nevolji upravo u Minyi posljednjih godina provela niz međuvjerskih projekata, u koje su bile uključene i muslimanske obitelji.

„Pritom smo vidjeli kako klevete Muslimanske braće na račun kršćana u Minyi ne nailaze na odaziv. Moguće je da Muslimanska braća na ovaj način žele ponovno skrenuti pozornost na sebe i odupiru se gubitku važnosti među muslimanima”, istaknuo je na kraju priopćenja.

Inače, Minya je glavni grad istoimene gubernije u gornjem Egiptu, oko 250 kilometara južno od Kaira. Gradsko područje sa svojih više od 700 000 stanovnika seže sve u pustinju. Više od 40% stanovnika Minye su kršćani, što znači da je Minya jedan od gradova s najvećim udjelom kršćana u Egiptu. Uz kopte, ondje žive i katolici, protestanti i pripadnici manjih kršćanskih zajednica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja